Regnbågar och religion

29 09 2012

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.
Johannes 3:16

När farbror var ung krävdes det mindre för att uppmärksammas i media – och att stanna kvar där. Det här var något som en viss Rollen Stewart tog fasta på. Beväpnad med en regnbågsperuk och en allmänt bizarr framtoning tog han Amerika med storm på 80-talet.

Rock ‘n Rollen.

Jag är för ung – och kanske för europeisk – för att ha upplevt det här när det begav sig. Men popkulturen och dess stora kärlek gentemot parodin har sett till att få kan ha missat det här fenomenet. Efter att ha figurerat som bakgrundsunderhållning på otaliga sportevenemang – han hade alltid med sig en batteridriven tv så att han kunde hålla koll på var tv-kamerorna var riktade – blev Stewart snart känd som The Rainbow Man, alternativt That John 3:16 guy. John 3:16? Jo, förstår ni, 1980 odlade Rollen Stewart – som tidigare ägnat sig åt rimligare projekt, såsom att odla marijuana samt världens längsta mustasch – en stark gudstro. Och började lägga sig till med skyltar som hänvisade till bibelcitat.

…och därefter har många tagit efter för att det är, tja, kul.

Det här, och mer därtill, kan man läsa om på The Straight Dope, som fortfarande är internets mest meningsfulla plats (jag hade vissa förhoppningar på Conservapedia, som jag nyligen blivit uppmärksammad på, men tyvärr visade den sig innehålla mer trångsynthet än underhållning. Jag får kanske anledning att återkomma till det en annan gång) där Cecil Adams, världens smartaste man, svarar på alla frågor du kan tänkas ha. Till exempel hur det kom sig att The Rainbow Man sannolikt kommer att spendera resten av sitt liv på Folsom Prison. (Ledtråd: han tittade på tv till den milda grad att han blev rubbad på kuppen.) Om detta ska ni läsa, I implore you!

Cecil vet att berätta att hela historien finns bevarad i dokumentärfilmen The Rainbow Man/John 3:16. Som ni förstår är det oerhört viktigt att ni hjälper mig att hitta en kopia på just denna film, emedan mitt intresse för märkliga karaktärer är starkt. Min Google-fu har inte funnit något bättre än en nedladdning från en suspekt sida för det facila priset av 85 amerikanska cents. Dem vill jag inte ge några kreditkortsuppgifter.

Mer läsning: En snubbe vid namn George Winter har försökt skriva en bok om regnbågsmannen, men att döma av bloggen om boken har det gått sådär.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

22 11 2012
apmannen

Hej! Filmen finns i digital form i min ägo, om intresse fortfarande finns. Maila detaljer för distrubition så ska det nog ordna sig inom kort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: