Den nordcypriotiska incidenten

6 09 2012

Flaggor har alltid använts för identifikation. I modern tid har de blivit starka symboler för världens olika folk att enas under. Inte minst inom nationalstater. Så starka symboler har de blivit att många länder har speciella lagar som gör det straffbart att hantera flaggan respektlöst. Ibland räcker det med att visa en flagga i fel omständigheter för att någon ska känna sig kränkt, smädad eller åtminstone lite småsur.

Under sommarens OS i London hände det sig redan innan spelen invigts att organisationen flaggtabbade sig. I Glasgow, lite otippat. Nordkoreas damer skulle möta Colombia i fotbollsturneringen, men hann knappt komma in på planen förrän de vände om. I avsky, om man får tro vissa. För där, på storbildsskärmen, där de nordkoreanska spelarna presenterades visades den Sydkoreanska flaggan. Ärkefienden. Oacceptabelt, naturligtvis! Matchen sköts upp i över en timme innan fadäsen var förlåten.

Och i Arsenals Emirates Stadium är det, sedan 2007, förbjudet att vifta med nationsflaggor. Varför då, undrar ni kanske? Jo, på grund av Mete Ahmed. Inte så mycket för att han viftade med en flagga när Arsenal spelade, utan för vad den föreställde. Ty det var Nordcyperns flagga han viftade med. Detta var så provocerande för Londons grekcyprioter att de snart kunde presentera en protestlista med nästan 10 000 namn (och ett och annat glåpord mot islam) som krävde att Ahmed Mete, eller någon annan för den delen, skulle ge fan i att göra det. Så så fick det bli.

Gräns- och huvudstaden Nicosia har alltså nån sorts tudelad Väst/Östberlin-historia, och det är ju rätt fränt.

Jag ska inte låtsas som att jag vet särskilt mycket om Nordcypern (som inte har med fotboll att göra, åtminstone), eller om den konflikt som har lett till att en tredjedel av medelhavsön har blivit en paria i Europa. Ingen, förutom Turkiet och – märkligt nog – en del av Azerbadjzjan, erkänner Nordcyperns existens. Trots att de har hängt på sin sida av gränsen sedan 1974. (Det är extra märkligt med tanke på att det tycks ha varit grekerna som började bråka. Men det där vet jag som sagt inte så mycket om. Är det nån annan som gör det så lyssnar jag gärna.) Faktum är att det är sällan någon överhuvudtaget pratar om Nordcypern nuförtiden. Och gör de det så är det förmodligen för att det är ett rätt OK och billigt turistmål, för sedan 2004 kan man turista även på norrdelen.

(Det är också ganska fascinerande att Anorthosis Famagusta FC, som spelade i Champions League 2008, fortfarande kallar sig Anorthosis Famagusta trots att de sedan 1974 ”tillfälligtvis” har relokerat från Famagusta, på den turkiska delen, till Larnaca, på den grekiska. Hur tillfällig kan den vara när de har spelat i exil i 38 år, varav 26 år i den stadion de var tvungna att bygga i sin ”tillfälliga” hemstad? Lite mindre fascinerande, men ändå anmärkningsvärt, är den något partiska tonen på klubbens engelska Wikipediasida. Om  man nu uppskattar sånt.)

Allt det här gör det än mer märkligt att SvD i dag lyckades med årets hittills mest otippade flaggtabbe. Jag har själv jobbat på SvD:s sportredaktion, och har använt deras imponerande arkiv med klubbmärken och flaggor. Men jag visste inte att de hade Nordcyperns flagga i arkivet. Jag menar, hur många vet ens hur Nordcyperns flagga ser ut? Hur det än är med det så lyckades i alla fall nån stackars redigerare (och jag har mina aningar om vem det var) ta fel när VM-kvalet skulle förhandsgranskas, och för hans del hoppas jag att inga grekcyprioter noterade det.

Beviset!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: