Ett ifrågasättande

7 08 2012

Det speciella med OS är hur det får oss att sitta med andan i halsen framför nån konstig sport vi knappt hade hört talas om förut. Friidrott och fotboll kan vi kolla på när som helst, nu vill vi ha landhockey, tyngdlyftning och bågskytte. Särskilt bågskytte, som kan vara en av de mest tv-vänliga sporten av dem alla. Sydkorea dominerar skyttet med båge (de är ju typ ninjor), vilket kan förklara varför även de mest maskulina bågskyttar bär ett harnesk med små gulliga Hello Kitty-liknande figurer på. (Nej, jag har ingen aning om vad det där skyddet är till för.)

Inget båg! Jag hittade bara inte nån herre på Google.

Velodromcykling blir en fest om Roberto Vacchi kommenterar den och vem hade kunnat ana att triathlon kunde vara en sån rysare? Men vissa sporter kan jag inte jobba upp nåt engagemang för ens om vi vinner varenda guld. Segling är en sån sport. Segling handlar om att manövrera en flytande manick under svåra omständigheter. Och jag är övertygad om att Lööf och grabbarna är helt sjukt välförberedda och skickliga på det de gör (enligt ett SVT-inslag hade de till och med jobbat fram ett nyskapande och löjligt effektivt sätt att öppna sina inplastade lunchmackor) men jag kan ändå inte låta bli att känna att det är ungefär samma sak som att tävla i svarvning i hagelstorm.

Sen finns det andra OS-grenar som, hur kul de än kan vara, är rätt tveksamma i ett så här stort evenemang helt enkelt för att det är orimligt att tro att deltagarna faktiskt är de största talangerna, utan att de i själva verket har hamnat där på grund av yttre tillfälligheter och omständigheter, och för att konkurrensen inte är särskilt nära att konkurrera med den på 100 meter löpning. Eftersom en stor del av världens nu levande elitidrottare inte hade tillgång till en velodrom, en segelbåt eller en häst när de var små.

Vad gäller hästhoppningen har man sagt mig att skrällaget Saudiarabiens vandel är av tveksam art då de har använt sina oljepengar (och det faktum att en prins rider för laget) till att köpa redan färdiga topphästar. Alltså inte helt olikt hur grannen Qatar köper in människor med stor idrottslig talang. Googla deras långdistansare eller fotbollslandslag om du inte förstår vad jag menar. Och det skulle ju placera hästhoppning i samma kategori materialsport/man-måste-ha-pengar-för-att-få-vara-med-sport som Formel 1. Å andra sidan behövs det lite spridning på OS-sporterna, och det säger jag inte bara för att jag har vuxit upp med rafflande tv-sändningar med Hugo Simon (som förresten fyllde 70 i fredags – grattis, Hugo!) på Gladstone i huvudrollen.

Hugo! Hugo! skreko vi alla.

Hur det än är med det kan ni aldrig få mig att begripa varför beachvolleyboll får vara med och leka. (Är man väldigt intresserad av fysik kan man faktiskt lika gärna titta på damernas landhockey.) Och sen har vi brottningen. Hallå där, säger du – brottning är ju den mest klassiska och primala olympiska grenen av dem alla! Ja, naturligtvis är den det, men ärligt talat, vad är det de håller på med på mattan? De stånkar och knuffas i 90 sekunder och sen måste nån ställa sig som en Saab. Väl där kan man få poäng genom att inte göra nånting. (Om man har tur, för tränaren kan när som helst kasta in en liten pinne, vilket betyder att han tycker att domaren är helt flängd och kräver videogranskning av nåt som hände förut.) Det spelar förresten inte nån roll hur många poäng man brottar till sig, om man nu skulle lyckas att faktiskt göra något som ger poäng för nuförtiden räknar man bara rondsegrar och en sån ger bara en poäng även om man kastade upp motståndaren i taklampan tre gånger Karelin-style.

Förlorar man en match betyder inte det att man får åka hem. För om man hade turen att förlora mot nån som var väldigt bra så får man brottas vidare i nån sorts tröstturnering som så småningom kan leda till en bronsmedalj, men hur det går till är svårt att sia om i det att den punkten i regelboken påminner ganska mycket om ritningen till rymdfärjan Challenger II. Det är bara en tidsfråga innan brottningsmatcher kommer att avgöras av SMS-röster.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: