Motgångssupportern

8 06 2012

Jag kämpar fortfarande med hur jag ska relatera till dagens ryska fotboll. Ja, det är fortfarande mitt lag. Men är det samma lag som jag en gång blev förälskad i? Jo, det är fortfarande ett sevärt lag, de är fortfarande ett nervöst lag, och de har fortfarande ett par-tre målvakter som skulle gå rakt in i vilket landslag som helst. De har alltid den nye unge stjärnan på mittfältet, och vi utstöter imponerade vokaler när vi ser honom, trots att vi vet att han kommer att vara en bortglömd medelmåtta om två år på grund av ett misslyckat klubbyte, en oduglig agent eller ett ytterst dåligt tajmat skoskav.

Men de är ändå helt annorlunda. Där det gamla Sovjet var en tekniskt och taktiskt drillad enhet som lät bollen – de visste alltid vart den skulle härnäst – göra jobbet är det nya Ryssland ett springande lag av individualister. Ett lag som inte måste hålla i bollen hela tiden utan mycket hellre backar tillbaka, låtsas ointresserade och sliter motståndarna i stycken med blixtsnabba kontringar. Kanske för att de inte längre har en förbundskapten som mycket väl skulle kunna döda dem med ena handen.

Fast allt det där kan egentligen göra detsamma. Det är inte det som är grejen. Den stora skillnaden är denna: Dagens Ryssland är ett lag som vinner. När det betyder något. De gör inte självmål i sista minuten av den avgörande gruppspelsmatchen. De får straff när någon räddar bollen med handen på mållinjen. Och när de trycker på och skapar chans efter chans så gör de till sist mål. Man kan inte längre vara säker på att de kommer att implodera när förutsättningarna är som allra bäst. De är inte längre landslagens Tottenham. Hur ska jag kunna relatera till det? Det känns ju helt fel!

Kom tillbaka, Erik Fredriksson, allt är… Eller, nej förresten, inget är förlåtet, men kom tillbaka ändå.

EM är i gång. Ryssland kommer inte att vinna i år, men de har en god chans att inte vara helt chanslösa på förhand i en kvartsfinal mot Tyskland eller Holland, och det känns ju helt absurt. Kanske får jag hålla på Ukraina i stället.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: