Kort introduktion till tjingpaxande

2 02 2012

Då det det ligger i människans natur att känna en längtan efter att utgjuta sig om sitt eget elände har jag tidigare orerat orimligt mycket om jobben från botten av avskrädeshögen. Trots att alla jobb jag har haft faktiskt inte har andats biblisk ondska. Nu är jag exempelvis redigerare, och det är fan inte det sämsta. Låt oss prata lite om det.

Redigerarskrået nyttjar gärna tjing-pax-systemet. Det är en serie hårda statuter som reglerar arbetsfördelningen runt redigerarön, ett sätt att undvika orättvisa och finsk stämning. Sorgligt nog är tjing-pax-systemet inte universellt erkänt, varför lokala seder och variationer kan förekomma. Förhoppningsvis kan redigerarna – det är en envis och tjurskallig grupp – någon gång i framtiden enas om en uppsättning rimliga tolkningar, men tills dess går kampen vidare om vem som har tolkningsföreträde.

Tjing-paxa kan man, detta är vår lokala veckotidningsvariant, bara göra samma vecka som tidningssidan i fråga ska gå i tryck. Det är alltså helt oacceptabelt lumpet att försöka tjing-paxa till exempel alla framtida kattsidor eller artiklar med potential för ordet ”bajs” i en rubrik i all evighet, stjärnstopp. Straffet för att försöka är inte officiellt fastslaget, det får man göra lite som man själv vill. Vi har valt barbershop.

När en sida är tjing-paxad betyder det att tjing-paxaren har företräde till sidan så fort allt material till sidan i fråga finns tillgängligt, men inte nödvändigtvis att tjing-paxaren måste ta den under sina vingar. Det åligger dock tjing-paxaren att avgöra detta, och att lönnredigera tjing-paxad sida utan tjing-paxares tillstånd är alltså icke det minsta tillåtet.

För att inte tjing-pax-systemet ska gå överstyr och riskera att bli löjligt har vi satt en gräns om tvenne tjing-pax per person och vecka, men i ärlighetens namn finns det inget officiellt stöd för den regeln, det är ett helt igenom lokalt påfund, om än, det fattar ni ju själva, fullständigt rimligt.

Jag ska villigt erkänna att systemet inte är perfekt, och att det alltjämt förekommar strider om vissa praktiska tolkningar av tjing-pax-systemet, men jag vill ändå hävda att tjing-pax-systemet har en viktig plats i medievärlden, åtminstone tills vi kommer på något bättre. Jag vill också hävda att det här är det blogginlägg i historien med allra flest instanser av ordet tjing-pax.

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

2 02 2012
sienna

Jag vill hemskt gärna se ett flödesdiagram på hur processen går till.

2 02 2012
Ron Obvious

Det går tyvärr inte, då det är ett muntligt system. Det blir mer spännande så eftersom just den här redigerarön har en tradition av att inte lyssna särskilt noga på varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: