Luck of the Irish

31 01 2012

Det är viktigt att fortbilda sig innan man ger sig ut och reser. Innan jag besökte Prag läste jag exempelvis ”Processen”, och när vi skulle till Köpenhamn kollade jag extra mycket Klovn. Nu läser jag om Irland. Genom Eddie Rutherfurds historiska roman Dublin har jag lärt mig två intressanta saker om de gamla kelterna:

1. Det krävdes vissa saker av en kung. Det räckte inte att ha rätt blod och en krona att trä på huet. Nej, först måste du krönas. Och det gör man genom att sätta på en vit märr. Det är alltså ingen omskrivning, för att krönas till kung måste man först visa sin manlighet (eller vad det nu ska vara bra för, vad vet jag?) på ett fyrfota djur, inför publikens/de blivande undersåtarnas jubel. Vilket man kan tycka är lite märkligt, men kelterna gjorde det alltså inte.

2. Det bästa sättet att visa försoning efter ett gräl var att erbjuda sitt bröst. Att slänga fram tutte och få den sugen, och därefter återgälda sugandet. Kelterna blev alltså inte sura av att en annan man slickade på en. Huruvida de keltiska kvinnorna nånsin var osams, och ifall unga män gärna försökte slå split emellan dem framgår inte av historien. Men jag gissar att ni kan räkna ut hur det låg till ändå.

Och jag som tyckte att det gaeliska språket var knepigt.

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

31 01 2012
Medelklassman (@medelklassman)

Jag tror att ordet ”roman” är ett nyckelord i din text. Roman som i hittepå.

31 01 2012
Ron Obvious

Glädjedödare! Nåja, en snabbgoogling visar att det åtminstone finns en myt om hästknulleriet: ”There are even hints in some old writings and myths that in Ireland, on his inauguration a king actually mated with a white mare, which was then ritually eaten. In this way, by joining with the horse goddess, he was mated to the land he was sworn to protect.”

Tuttsuttandets sanningshalt låter jag vara osagt.

1 02 2012
Fnurp

Såg ett avsnitt av vetenskapens värld som handlade om mosslik, alltså lik hittade i mossar. Ett av liken hade fått bröstvårtorna avskurna. De hänförde detta till just ovanstående bröstsugande, typ att han aldrig skulle kunna erbjuda sitt bröst även efter döden.

Så troligen sant, ja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: