En inblick i ett liv – del 3

24 01 2012

Kära läsare, tiden har kommit för att avsluta trilogin om människan i mediebruset. Serien om Frickis YouTubekanal tar slut idag. Häng med.

Jag filmar här inne” säger konstnären med självklar auktoritet inifrån Lustiga huset på Gröna Lund. Vi förväntar oss också en lustig resa därför blir effekten så pass effektiv när vi möts av svärtan. Likt Will Navidson i kultklassikern House of Leaves hittar Frickis det svartaste svarta när hon filmar sin resa genom en till synes ogenomtränglig labyrint, och kopplingen blir ännu starkare när berättaren förkunnar att vi måste skynda oss. För batterierna kan ta slut. Det är en på ytan banal odyssé som är djupt rotad i nutida populärkultur. Vilket bara förstärks av att Frickis nu är tydligare med vad vi har att förvänta oss. Denna video är ”POV” förklarar hon redan i klippets titel. För ”Point Of View”, en vanlig arbetsmetod framför allt inom kontemporär pornografi.

Under hösten 2011 inleder Frickis sin konsumentupplysningsperiod, vars start signaleras av ”Godisbutik i göteborg på Östra Hamngatan”. En i övrigt ospektakulär historia. Men ska du köpa godis på Östra Hamngatan i Göteborg så vet du, tack vare denna film, vad du kan förvänta dig. Det är under den här perioden som Frickis noterar sitt kanske största konstnärliga genombrott med förevigandet av hennes dramatiska vandring från Sergels torg till Hötorget, ”Walking from the Obelix to the Hötorget throught Drottninggatan”. Här samsas vardag med dramatik.

It was here! It was där! He died!” fastslår filmaren då hon passerar Bryggargatan, vilket genast bryts av med en glad trudelutt från en gatumusikant. Ångest och glädje, aldrig är de särskilt långt ifrån varann. Väjjy ugly and pjettu cool, indeed.

Temat återkommer när vi återvänder till Siam Park. Ljus, lättja, glädje i bild möter ett ödesmättat ljudspår, förebådande att något hemskt är på väg att hända, att den muntra bakgrundsmusiken kommer att tystna. Oundvikligen. Det är en liten pärla.

Efter dessa urladdningar av kreativitet återgår Frickis till den banala vardagen. Kontrastverkan är en viktig del i den helhet hon skapar, varför det känns helt naturligt att vi får följa med i hur man löser mobilspelet Block Puzzle Deluxe, spekulerar i varför en mobiltelefon inte fungerar eller, som här, bara gör klart varifrån berättaren kommer genom att, helt enkelt, gå igenom sin skivsamling. Som för att fråga publiken ”I have this one – but what does that say about me?

Hela den dubbelhet vi har fått följa i denna resa genom livet, där mörkret och glädjen, det vardagliga och spektakulära alltid ställs emot varandra, sammanfattas i vår avslutande installation. En kort, intensiv scen med psykologisk skärpa och ett djur i huvudrollen: ”Black cat – bad luck”. Jag lämnar det okommenterat.

Annonser

Åtgärder

Information

5 responses

24 01 2012
LittleSistah

hahaha det är så roligt!!

10 06 2012
f

Ha ha det var ingen konsument upplysning sen finns det fullt med POV videor från diverse attraktioner i andra parker på youtube och jag härmar bara dem

10 06 2012
f

Ja i usa är det vanligt att göra såna videor där man visar upp sina cd skivor och dvd skivor samlingar. Hemvideor är med vanliga där man visar upp sina hus mm!

10 06 2012
Ron Obvious

Hej, ”f”. Jag gillar ju de här vardagsfilmerna bäst, då de har en stillsam dramatik som dyker upp där man minst anar den. Det är så god konst skapas. Hoppas att det blir mer sånt i framtiden, i stället för schlagermusik för massorna. Det känns så kommersiellt.

10 04 2016
f

kan du ta bort du ska ej skiva om min kanal utan at tfråga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: