En inblick i ett liv – del 2

23 01 2012

Om ni var med i går så vet ni att vi gör en resa genom ett random liv i cyberdjungeln. Vår analys av Frickis YouTubekanal fortsätter här.

Frickis får något av ett genombrott med sin actionvideo ”Climbing the hill part 1”. Det är den första videon i vilken konstnären talar direkt till åskådaren. Och hon gör det – lite otippat – på engelska. Frickis är på Gran Canaria. Och hon tänker bestiga en kulle. ”I’m gonna do it”, som hon självsäkert säger.

Här kan vi pausa lite och konstatera något som den uppmärksamme tittaren redan börjat ana. Frickis har inte alla hästar hemma. Inget fel i det, många av våra främsta filmskapare springer runt med halvtomma hamsterhjul. Det är inte jätteviktigt, men är ändå den bakgrund med vilken man måste se Frickis verk. Som lekman vore det mig främmande att försöka ställa en diagnos, men det kan ändå vara värt att notera det som alla som redan har stött på Frickis på diverse internetforum, suttit bredvid henne på en tv-inspelning eller polisanmält henne för trakasserier redan känner till: att här har vi att göra med en manisk person med en mental förmåga som stannat någon gång i tonåren. Så är det sagt. Då kan vi fortsätta.

Climbing the hill part 2 english/swedish multi languages” är lite av ett antiklimax. Ja, Frickis bestiger kullen. På två språk. Men den konstnärliga nivån är låg. Vill man absolut uppleva det så kan man göra det här. Men det är ändå här man kan se att Frickis har hittat sitt rätta element. Det är med actiondokumentärer hon ska möta världen. Med kameran i högsta hugg tar hon oss rakt in i den andfådda verkligheten. Mycket väl fångat i ”The way up to The Dragon and The Vulcano at SIAM PARK/ english and swedish multilanguages”.

Det är VÄLDIGT långt. Det är väldigt jobbigt att roa sig i Siam Park. Men vi visste inte exakt hur långt och jobbigt det var innan Frickis visade oss det. ”Vad långt det är”, säger hon i en nyckelreplik cirka en minut in i klippet. Ja, säger vi. Det är det ju. Det är dokumentärfilm i sitt allra sannaste element. Och kan andas ut på slutet ”när vi är almost up”.

Att Frickis inte heller väjer för det arkana och vardagliga visas tydligt i ”Nice toilet with flowers at our hotel”. Ingenting får stå i vägen för konstnären när det kommer till diskbänksrealism.

Det här förstärks av den stillsamma ”Visste du att Cinderella måste svänga runt innan den kan parkera?” En film som är häpnadsväckande främst tack vare sina omständigheter. Här står Frickis uppenbarligen på Gröna Lund och filmar. Vi kan höra skrikande och skrattande barn i bakgrunden. Men mitt i all glädje och underhållning väljer Frickis återigen att fokusera på det lilla, det dolda skeendet. För sådant har alltid en plats i en vardagsskildring. (Det här följs förvisso upp av ett antal skildringar av diverse åkattraktioner på grönan, sannolikt förevigade samma dag. En hård kritiker hade kanske påpekat att effekten blivit större om den här serien istället hade avslutats med Finlandsfärjan, men vilka är vi att tillrättavisa filmskaparens kronologi? Är det kanske inte så att hon vill säga något om vår samtid med de ångestskrik som hörs i klippet från ”Extreme”-banan?)

Det finns en liknande serie om Göteborgs nöjespark Liseberg som är uppbyggd på samma sätt. Mitt i glädjen, förströelsen påminner hon oss om livets realiteter. Att det kommer någonting när festen är slut och att livet måste gå vidare:

Man måste äta också.

Fortsättning följer.
Annonser

Åtgärder

Information

4 responses

10 06 2012
f

Har du inget annnat för dig än att bry dig om min youtube kanal

9 05 2013
hatar flängon ochg alkisas och jättebebisar

Har visst alla hästar hemma är ,smartare än alla andra idioter på mitt jobb bsom inte ens kan stava eller kan engelska

9 05 2013
frickis

Men hur kan folk se videorna när man gjort dem privata kan du ta bort detta tack

9 05 2013
frickis

Men kan du sluta din idiot jävel. Men har inte alls fastnat nånstans i tonåren så det så din jävla sekt medlem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: