Ekstriden

24 10 2011

1971 i Kungsträdgården tog det 7 000* personer sex dagar att rädda tretton almar. 2011 krävdes det fem skäggon (och 50 journalister) för att stoppa fällningen av en ek utanför Radiohuset.

(* Påhittad siffra)

Det pratas mycket ek nu. Förra veckan mest hos oss, då en dam ringde så ofta att det började bli komiskt, och sen i helgen såg jag hennes namn i en ingress i SvD och då fattade man att den damen inte legat på latsidan de korta stunder då hon inte ringt eller skrivit till oss, och att vi nu har oss en riktig mediahistoria.

Den som bor utanför Stockholm undrar förmodligen hur en ekajävel kan engagera så mycket media, vilket förstås förklaras av att murvlar är lata jävlar och att eken är sålunda placerad att samtliga SVT och/eller SR-anställda kan komma till den utan att ens behöva resa sig ur sin snurrstol. Eken är rutten och full av svamp säger Trafikkontoret, som kört ett jätteavancerat ultraljud på den, och den måste rivas eftersom den står mitt i vägen och kan rasa ner på förbipasserande bilar, och de bilar som har vägen förbi eken körs av personer med alldeles för goda inkomster för att det ska vara värt risken.

Som svar på detta undrar kritikerna exakt hur dumma de tror att de är, och trädet är inte alls sjukt för de vill bara få bort det för att ge plats för spårvägen, de sa samma sak om almarna och de står fortfarande kvar, och förresten är det Trafikkontoret själva som struntat i att underhålla trädet som förresten inte alls är sjukt och dessutom är det typ tusen år gammalt och vi blir jätteledsna om ni fäller det, och sen ringde det en farbror som sa att han skulle ha fällt eken för 41 år sen för de sa att det var sjukt då också, men han vägrade och minsann om inte ekajäveln står kvar där den stod då, och så vidare tills man måste gå och titta till eken själv, och då ser det ut ungefär så här.

(Och bilden har jag snott från Wikipedia, själv orkar jag sällan föra över kamerabilder till datorn, men den är tagen idag, och förresten tar jag inga bra bilder och i det här fallet tog jag ingen bild alls för skäggona tittade så konstigt.) Foto: Holger Ellgaard

Eken skulle alltså ha fällts i morse. Men se det var svårt, ity sovsäckar med människor i hade placerats mellan grenarna. Vid lunchtid, när jag promenerade förbi, var alla eventuella avspärrningar redan bortplockade och fällningen uppenbart uppskjuten. ABC, de lokala tv-nyheterna, sände nu live på webben. På eftermiddagen ramlade det in pressmeddelanden, adresserat till 19 olika lokala nyhetskällor, som bland annat påpekade att skäggona minsann skapat jättehotfull stämning mot kommunens skogshuggare och att de dessutom vält omkull vägskyltar (vilket gjorde det pressmeddelandet till dagens bästa, i hård konkurrens med Svensk mjölks påminnelse om att man hittat på nya sensoriska smakbeskrivningar för ”att bidra till ökat intresse för ost och att underlätta kommunikationen runt de svenska hårdostarna”) och sen ett till i vilket man lovade att göra ännu en utredning, så att alla pressfotografer kunde andas ut och gå hem.

Ja, om ni nu undrade vad det är frågan om egentligen så är det ungefär det där. Det enda som är lite oklart är huruvida man bör benämna trädet i fråga som TV-eken eller som Radioeken.


Åtgärder

Information

4 responses

24 10 2011
PappaBand

Som framgår i min lilla blogg är jag ”tvingad” att bo i närheten av sagda ek och promenerar förbi den emellanåt när jag är ute med sonen. Min enkla uppfattning är att den, sin mäktiga ålder till trots, är skitful och verkligen ser ut att kunna falla i vilket ögonblick som helst. Som tur är har ju Stockholms stad varit förutseende och redan för flera år sedan stagat upp ekjäveln med bastanta beslag och stålwire av det slag man använder för att förankra supertankers med.
Det som dessutom slår mig är att – Hade denna Styggelse till ek vuxit i mina gamla småländska hemtrakter hade förhållandet förmodligen varit det omvända – Lokalbefolkning hade gjort precis allt för att bli av med eländet medans kommungubbarna stretat emot, kampanjat och smusslat för att den skulle stå kavar och fortsätta vara majestätisk.

25 10 2011
Ron Obvious

Jag är mest fascinerad av mytbildningen och konspirationsteorierna runt eken. Det vore faktiskt väldigt kul om det nu skulle visa sig att ekfan faktiskt är frisk, trots allt – nu när så många har lagt ner så mycket tid och engagemang på denna oerhört viktiga sak.

26 11 2011
Holger Ellgaard

Även om du ”snor” fotografier från Wikipedia kan du väl ange fotografens namn! Den var i detta fall: Holger Ellgaard.
Hälsningar
Holger Ellgaard

26 11 2011
Ron Obvious

Japp, det kan jag absolut göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: