Det vackra spelet

10 10 2011

Det är inte helt utan nöjsamhet som En ond plats noterar att zebrorna från Botswana har kvalificerat sig för nationens allra första afrikanska fotbollsmästerskap. Det blev tionde gången gillt, under ledning av ”Major General” Stanley Tshosane med ett lag bestående av blott fyra utlandsproffs – alla i Sydafrikanska klubbar. Bland hemmaspelarna (som jag klarar av att stava till) kan nämnas Gaborone Uniteds yngling Ofense Nato. Ha när dock inte anfallare, som man skulle kunna tro, utan mittfältare. Att Botswana lyckats kvalificera sig före storheter som Tunisien och Togo kan förmodligen tillskrivas det faktum att afrikansk landslagsfotboll börjat gå bakåt, men minns att ett svenskt B-lag med nöd klarade av att besegra botswanierna med 2-1 så sent som i november.

Botswana tycks även ha ganska originella fans om deras sköld har några som helst krav på anständighet och trovärdighet..

Även Niger (med William N’Gounou som, enligt Wikipedia, tjänar sina pengar i Limhamn/Bunkeflo) och – som delad värdnation – Ekvatorial-Guinea (med Las Palmasforwarden ”Randy”) kommer att debutera i Afrikanska mästerskapen i vinter. Traditionella jättar som Nigeria, Kameroun, Sydafrika och, av mer naturliga skäl, Egypten kommer inte att vara med alls.

Även i Europa tycks förändringens vindar blåsa i det EM-kval som avslutas i morgon. Dels kan Estland få spela play-off om Slovenien slår grannen Serbien, men framför allt har lilla Armenien förbryllat Europa med en obegriplig formtopp. Bortsett från en liten snag borta mot Ryssland i den sjätte omgången så har de stolta armenerna gått obesegrade i sju matcher och vräkt in totalt 21 mål. Något de i vanliga fall brukar göra, fast tvärtom. Och det har de gjort med ett mycket ungt och ordinärt lag. Inte minst provocerar det mig att förbundskaptenen Vardan Minasyan faktiskt är yngre än mig. Han är också yngre än lagkaptenen och högerbacken Sargis Hovsepian, som är så gammal att han fortfarande hade kunnat representera Sovjetunionen när han blev ”proffs” 1990. I övrigt är det ett lag med spelare runt 22-23 år som har alla chanser i världen att piska upp ett relativt formsvagt Irland i morgon och gå till play-off. (Eller direkt till EM om Ryssland skulle få ett, för dem, klassiskt nervsammanbrott och förlora mot Andorra.)

Jag vet att åtminstone jag kommer att hoppas på det. Nån som vet ett sätt att se matchen?

Hovsepian - en man, en era, en näsa.

För övrigt satt det en flicka och bajsade under ett träd när jag gick hem från jobbet i dag. Flickan var visserligen max tre år gammal men ändå – lite standard trodde jag ändå att man kunde förvänta sig på Östermalm!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: