Det belgiska sveket

6 09 2011

Ibland gör man saker för kärleken som man kanske inte hade gjort annars. I mitt fall tittade jag på Dick Harrison på TV4. Två saker jag knappast hade gjort om jag varit ensam. På 1600-talet, förtäljde Dicken, importerade man en hel drös med arbetsinvandrare till exempelvis Dalarna. Tusentals valloner. Belgare!

Belgare, det ska jag berätta för er, torde vara – åtminstone sedan Saarbrücken lades ner – det meningslösaste folkslaget i Europa. Ty, trots att de är basen för den europeiska unionen, klarar de ironiskt nog inte ens av att hålla sams själva. Eller ens förstå varandra. Det är därför föga förvånande att den blivande belgiske premiärministern för några år sedan kunde slänga sig med uttryck i stil med att ”De fransktalande i Vallonien saknar den intellektuella kapaciteten att lära sig nederländska”. Han idiotförklarade alltså halva befolkningen. Det är som om statsministern skulle hävda att alla kvinnor i kungariket Sverige i själva verket luktar illa. Typ. (Nu blev han väl aldrig premiärminister eftersom de värdelösa belgarna aldrig lyckades enas om en regering, och hellre gick helt utan i ett år eller två.) Å andra sidan – med ministrar som Michel Daerden nedan – kan man förstå det. (Han dyker upp och är ”kul” vid typ 3.50.)

Vallonerna (det finns en tysktalande minoritet också, men dem är det ingen som bryr sig om) lär till och med ha stött nazisternas invasion, och refereras av flandrarna i gemen som latdrögar. Belgien är, kort sagt, ett ruttet land. Det finns ingen mening med Belgien. 40 procent av deras invånare räknar inte ens med att landet – som givit oss människor som Kung Leopold, Jean-Marc Bosman, Marc Dutroux, Glasögonsmurfen och Helmut Lotti, samt majonäs i direkt anslutning till pommes frites – finns kvar om 50 år. Det är knappast en slump – snarare väldigt, väldigt passande – att landets symbol är en pojke som pissar på landet.

Helmut Lotti wants you... to change nationallity with.

Det är med den bakgrunden som Messa väljer att outa sin hemlighet. Att hon är av vallonsläkt. Hon härstammar från ett land där det är olagligt att insinuera att en medborgare i själva verket är svensk. Vars enda försonande drag är en generell avsaknad av örsnibbar. Min sambo – en lönnbelgare! Det är ett fruktansvärt svek.


Åtgärder

Information

7 responses

25 09 2011
PappaBand

Hej,
Har hittar hit genom en blogg, genom en blogg, genom en blogg… lite som det är tänkt med hela Internet.
Eftersom jag vändas inför en jobbresa som skall ta mig till Brüssel i slutet av veckan kan jag inte undgå att kommentera.

Jag vill trots allt ta de Vallonska arbetskraftsinvandrarna och deras nutida ättlingar i försvar. Alldeles oaktat vad nutida flamländska politiker tycker om begåvningsnivån bland samtida Belgiska Valloner får ju deras föfäder berömmas för att åtminstone ha varit kloka nog att lämna Vallonien (eller nåt) för att söka lyckan i det mer välkomnande och fritänkande Sverige…

25 09 2011
Ron Obvious

Kan vi verkligen vara säkra på att Belgien ens existerar? Att det inte bara är en avancerad bluff? http://zapatopi.net/belgium/

25 09 2011
PappaBand

Eftersom flyget jag ska ta påstås gå till Belgien kan jag förhoppningsvis i slutet av veckan ge en ögonvittnesskildring och en förhoppningsvis tillförlitlig rapport i frågan kring Belgiens eventuella varande.

26 09 2011
Ron Obvious

Jag ser fram emot detta!

26 09 2011
PappaBand

Sånär gick allt om intet…
Idag på morgonen när mina kollegor pratade om sina flygtider till Brüssel och hotell de bokats på nödgades jag konstatera att jag inte ens hade fått en bekräftelse från reseavdelningen på att jag gjort en beställning. Detta trots att jag ägnade över en timme åt knapptryckande i ologiska menyer för att själv boka min resa förra veckan. Några långa telefonköer senare visste jag att vårt nya, jättedyra, oerhört komplicerade och fullständigt värdelösa datasystem för precis allt (löner, resor, you name it..) inte kunde hantera mina kommandon eftersom jag inte har någon chef som är satt att bemyndiga mina åtgärder vare sig det handlar om att knappa in en semesterdag, en övertidstimme eller beställa en resa…

Vilken lättnad då att få en påskriven papperslapp från chefschefen som bemyndigade mig att kortsluta systemet och faktiskt ringa direkt till en riktig människa som visste vad hon sysslade med och på några få minuter gav mig både en bättre resa och hotell än flera av kollegorna som gjort som de skulle i skitdatasystemst.

Belgien – here we come!

5 10 2011
PappaBand

Jorå, Belgien finns…
Så var den gjord, resan till Belgien. Det går upplysningsvis, bra att resa utan pass både dit och hem. (Förstå resepaniken när jag insåg att mitt pass som var på den UtländSka ambAssaden för visering inför en annan resa inte kommit tillbaka).

Om min resas mål- Bryssel, kan sägas följande;
Hade jag valt ett resmål för nöjes skull hade Bryssel hamnat långt ner på listan, efter sådana givna turistattraktioner som Bagdad, PyongYang, Thernobyl mfl. Bryssel stad, vars centrala kvarter ser ut som något ur en journalfilm från Dresen 1945 består av 19 autonoma kommuner varför samordningen är sådär belgiskt obefintlig och varje stadsdel väljer att prioritera lite olika vad som anses viktigt. Vi fick förklarat att de nya tomma väldigt fina spårvagnar vi såg berodde på att skattelagstifningen i Belgien ger arbetsgivare skattefrihet att ge anställda bensin som löneförmån. Med följd att ALLA kör bil med gratis bensin vart de än ska..

Belgarna är enligt min korta observation ett truligt och föga hjälpsamt (bilkörande) folk som, kanske med rätta, börjat tröttna på de tiotusentals utlänningar som befolkat landet och framför allt Bryssel. Att ge sig ut i det myllrande nattlivet föreföll dödfött eftersom det mesta i Centrala Bryssel stänger kl 23.00. Tillfälle saknades att leta i de skumma kvarteren efter mer nattida nöjen, som vi alla i sällskapet tog för givet måste finnas, ty detta var ju Belgien och med tanke på vår resas karaktär valde hela mitt sällskap istället att i svensk tjänstemannatradition gå till sängs. Utcheckningen från hotellet kunde berätta att den flaska med 0,5 liter med vatten jag fick med mig från hotellbaren till mitt rum betingade det facila priset av 4,5 Euro. Vilket omräknat i svenska pengar väl skulle räckt till ca 500 liter drickbart kranvatten.
Sammanfattningsvis; ska du se världen res nån annanstans.

5 10 2011
Ron Obvious

OK, Belgien finns väl då. Men det är fortfarande väldigt onödigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: