En jättetokig t-shirt

14 08 2011

På söndagar har vi oftast återhämtat oss tillräckligt mycket efter fredagkvällen att gräva i min t-shirtlåda. En härlig tradition med nästan sex veckors ärofull historia.

Motiv: Madness, bandet, myten, eventuellt lebemännen. Popbandet som, trots ganska begränsade kommersiella framgångar, inte gärna kan ogillas av någon. Det är ju inte det sämsta att ha på en tischa.

Oh, the utter Madness!

Ursprung: Förra våren släppte redaktionen på gratistidningskonglomeratet ut håret och tog en sväng till London för inskrivna pengar. Väl där lurade Big Red in mig i en Ben Sherman-affär och övertalade mig att köpa en vårjacka. Madness-tsichan valde jag dock själv. Den fanns även i svart, men härregud – en snubbe borde väl ha åtminstone en t-tröja i lådan som inte är svart, är det så fel, jag bara undrar?
Kontroversialitet: Själva anledningen till att jag behövde övertalas för att handla Ben Sherman-grejor är förstås märkets kopplingar till skinheadkulturen. De må vara något mer rumsrena än Fred Perry eller Lonsdale, men känns ändå inte helt sunt. Och att man kan köpa Madness-merch på just Ben Sherman är inte heller någon slump, ity skabandet, likt flera andra band i genren, i regel har många fans med lättskötta frisyrer. Så, jo, man får väl säga att en Madnesströja av märket Ben Sherman är en smula kontroversiellt. Jag vill ändå påpeka att bandet tagit avstånd från alla skinheadkopplingar.
Affektionsvärde: Högt. Det här är en tischa man tar fram när man vill vara lite extra fin.
Kuriosagrad: Medel. I och med att Madness faktiskt nådde viss framgång med sitt senaste album The Liberty of Norton Fulgate minskade naturligtvis obskuritetsgraden ganska rejält och kanske rentav kan förklara varför tröjan över huvud taget fanns till salu just då.
Kvalitet: Tischan är tyvärr ganska tunn, ännu en anledning till varför man inte vill bära den helt utskiljningslöst till vardags.
Övrigt: Att motivets schackrutor för tankarna för tankarna till Sundsvallspunkarna Rasta Hundens legendariska schackrutiga debutskiva är ju bara en bonus.

Dessutom finns det fortfarande ingen bättre fotbollslåt än One Step Beyond.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: