Ironi i praktiken

8 08 2011

Den svenska försvarsmakten är lite finare än andra eftersom vi inte behöver oroa oss för att hamna i krig. Så vi kan kalla våra plutoner för ”fredsstyrkor” så att ingen ska tro att de håller på med obehagliga saker, som att döda folk och så. De slåss för fred och demokrati och mänskliga rättigheter, självklart aldrig för att stärka den redan starkes makt, rikedom och ideologi. På samma sätt fungerar vår vapenindustri. Svenska vapen dödar lika bra som andra länders vapen, men för att ingen ska få för sig att de är till för att döda folk så får de inte säljas till länder som är i krig (vilket ju per definition är rätt altruistiskt eftersom de som krigar behöver dem mer och är beredda att betala mest). Svenska vapen får bara döda i fredstid. I teorin förstås, för fina svenska vapen skulle väl aldrig användas för att döda folk, det vore ju orimligt.

Men trots att den svenska försvarsmakten är så vän och fin så finns det ändå dem som – hör och häpna – kritiserar den. Jag fnissade själv till när det dök upp häcklare i Prideparaden. Det kom rätt… oväntat i det sammanhanget. Men just därför desto mer effektivt. Svenskan skriver om det i dag. Och folk på internet är jätteupprörda. Och det kan de väl få vara. Armén lär inte vara särskilt HBTQ-certifierad i något land, och det krävs sannolikt ett visst mått av mod att komma ut som icke-hetero i uniform. Att de enskilda soldaterna är ledsna är inte svårt att förstå. Men när det nu börjar talas om polisanmälan är det väl ändå dags att aktivera fåntrattsdetektorn?

Det framgår inte i artikeln vem som ligger bakom polisanmälan, men det är knappast Försvarsmakten som organisation med tanke på hur deras talesperson Erik Lagersten slår huvudet på spiken i en tidigare artikel: ”Här är vi besjälade av demonstrations- och yttrandefrihet och Försvarsmakten finns till för att garantera den.” Så min teori är att anmälaren är en person med en ganska god känsla för ironi, varför skulle annars någon som representerar dem som riskerar sitt liv för att andra ska ha rätten till yttrandefrihet och demokrati polisanmäla andra för att de utnyttjade just den rätten? Beats me.


Åtgärder

Information

3 responses

10 08 2011
Fnurp

Sverige tillverkar faktiskt populära och bra vapen, pansarskott, klassikern granatgeväret Carl-gustav. De når också fram till krigförande länder på nåt sätt hela tiden. Tyvärr oftast the bad guys får man ibland intryck av.

Oh, oftast är ju USA the good guys och vi säljer väl inte så mkt till dem… Andra länder står ju oftast och tittar på när orätter begås medans USA räddar världen (Jo, så skedde under världskrigen, vi var ”neutrala”). Mer om detta en annan gång.

10 08 2011
Fnurp

Oj, jag hade helt fel. Nedan artikel från AB.

Svenska vapen i Irakkriget
Pansarskott AT 4. Svenska armén kallar vapnet för Pansarskott m86 eller i dagligt tal av värnpliktiga för P-skott. Tillverkas av Saab Bofors Dynamics (tidigare Förenade fabriksverken) och ingår i den amerikanska arméns standardutrustning.

1985 skrev amerikanska armén kontrakt för leverans av 600 000 pansarskott varav hälften licenstillverkas i USA. Den 3 februari i år ingicks en överenskommelse för nya leveranser. AT 4 är ett lätt pansarvärnsvapen för infanterisoldater. Vikten är 6,7 kilo. Det finns flera olika modeller som är anpasade till att slå ut pansarfordon alternativt användas för att tränga in i bunkrar. Fiendesoldaterna som finns inne i fordonet eller bunkern dödas. Max skjutavstånd är två kilometer, men i strid bör avståndet till målet vara max 300 meter. Består av ett eldrör och en granat och kastas efter att ha avfyrats.

Granatgevär Carl Gustaf. Tillverkas av Saab Bofors Dynamics i Karlskoga och används av det amerikanska specialförbandet Rangers. Svenska armén kallar vapnet GRG m48 eller m86. Granatgeväret är kraftigare än P-skottet och effektivare mot pansar. Nackdelen är vikten, 14,2 kilo för m48 alternativt 9,5 kilo för m86. Två soldater behövs för att använda vapnet, en skytt och en laddare som bär granater. Det finns flera modeller med granater. Mest effektiva är modellerna som har riktad sprängverkan för att slå igenom stridsvagnar men det finns också spränggranater som används mot fiendesoldater.

Svensktillverkad utrustning i kriget
USA och

allierade

Bandvagn BV206 Tillverkas av Alvis Hägglund i Örnsköldsvik och finns både inom USA:s och Storbrittaniens arméer. Används för marktransporter av personal och underhåll.

Stridsflygplanet F/A-18 Hornet Tillverkas av Boeing, men har motordelar som kommer från Volvo Aero.

Motmedelsystemet BOL Används på amerikanska stridsflygplan som skydd mot robotattacker. Tillverkas av Saab Avionics.

Kamouflageutrustning Tillverkas av Saab Barracuda, avvänds av USA:s armé.

Skyddsutrustning Används av USA:s armé och har tillverkats av Åkers Krutbruk protection.

Eldledningssystemet Arthur Används av Storbritanniens artilleri för att svara på beskjutning. Tillverkas av Ericsson Microwave system.

IRAK

Radioutrustning.

1982-84 sålde Ericsson radioutrustning till den irakiska krigsmakten som fortfarande till viss del är i bruk.

Sprängämne till minor. 1981-84 sålde Nobel Kemi sprängämnen till Irak som sedan användes för tillverkning av 1,8 milj. minor, de flesta har redan används men några kan fortfarande finnas kvar speciellt i Kurdistan.

Bofors 40 mm luftvärnskanon. Den gamla luftvärnskanonen som började tillverkas i Karlskoga redan på 30-talet har stor spridning i världen, militäranalytiker bedömer att den fortfarande kan vara i bruk i Irak.

Lastbilar. Volvo har sålt ett tusental stora lastbilar till Irak under senare år och dessa används nu vid transport av soldater och vapen.

Lastbilar. Saab har sålt minst 300 lastbilar till Irak, varav några har byggts om för att frakta missiler på.

Sveriges export av krigsmateriel till USA de senaste tio åren
1993 152 miljoner kronor

1994 229 miljoner kronor

1995 518 miljonerkronor

1996 339 miljoner kronor

1997 505 miljoner kronor

1998 464 miljoner kronor

1999 304 miljoner kronor

2000 398 miljoner kronor

2001 433 miljoner kronor

2002 461 miljoner kronor

10 08 2011
Ron Obvious

Eh. Har vi lite långtråkigt idag?
Det läskigaste är att det här inte ens var i närheten av att vara den här bloggens längsta kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: