Våldsprosa av mineral karaktär

15 04 2011

Bodil Malmsten sade det bäst: ”Polisnotiserna i Östermalmsnytt har en stenhård stil, en mineral karaktär som ingen författare kan härma eller nå upp till.
Inte ens riktiga deckarförfattare som James M Cain, James Chandler, Dorothy B Hughes och Arnaldur Indridason.
Under den hårt sammanpressade prosan ligger känslorna och kokar, asfalten vibrerar, spåret har lagts ut.

I går var kanske inte en bra dag för hårt sammanpressad prosa, men väl för underligheter. Först fick vi nys om filmjölksmannen. En ganska osmidig metod kan man tycka, åtminstone för en vaneförbrytare. Ty gammal filmjölk luktar. Sedan förtäljde polisens informatör, sedvanligt torrt och korrekt, om Östermalmsmannen som blivit nedrigt lurad av illusionisten, mentalisten och lebemannen Uri Geller mitt under Kanal 5:s utsändning av underhållningsprogrammet Fenomen. Jag citerar: ”Mannen hade sin plånbok framför sig på soffbordet – men mitt under tv-programmet försvann plötsligt en 100-kronorssedel från plånbokens sedelfodral. Mannen är övertygad om att Uri Geller är inblandad i stölden.”

Skedböjarnas konung.

Själv är jag övertygad om att Uri Geller är ett medialt geni (och då menar jag medial i en mer prosaisk mening), hur ska man annars förklara att den flerfaldigt förnedrade och avslöjade lurifaxen lyckats ta sig tillbaka till tidningslöpen igen? (Med undantag för på fredagarna, då löpen domineras av Agneta Sjödin). Kjell Gren gav sig den på att göra nyheten viral, men än så länge är det bara Expressen som plockat upp den lilla godbiten. Men vi håller tummarna.

UPPDATERING: Nu börjar det röra på sig: Nyhetskanalen, Dagens Juridik och Aftonbladet. (Och, bigger still, John Houdi har twittrat)


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: