Bokblogg 28: Homofobi och koprofagi

15 03 2011

Häromdagen hamnade jag i en diskussion om gruppdynamik med anledning av Anton Hyséns utkommande ur den metaforiska garderoben. Jag ville hävda att lagidrotten inte alls är någon sista bastion för homofobi och förstockade värderingar, ty man kan garanterat finns samma stämningar i vilken större enkönad grupp som helst som umgås tätt inpå varandra ofta. Och att det dessutom är en generationsfråga mer än något annat. Och det gäller inte bara sexualiteten utan alla former av avvikelser. Ty sådan är jargongen. (Den slutsatsen drar jag av att herrlagets bög stannade kvar i laget som lagledare efter en knäskada, medan damlaget med allt utom tjära och fjädrar jagade ut backen som experimenterat inom den pornografiska branschen.) Det skulle förvåna mig om du hittar fler öppet homosexuella på ett lager eller en byggarbetsplats än inom fotbollen.

Själv blev jag tråkad i åratal av delar av mitt innebandylag efter att obetänksamt ha råkat nämna att jag sett en bra tjeckisk film. Kolya vill jag minnas att det var. Mycket misstänkt beteende avgjorde de mest Happy Gilmore-vurmande lagkamraterna och ordnade raskt  en spalt åt mig i klubbtidningen för recensioner av svåra filmer.

Därför blev jag mycket glad när jag flera år senare gjorde en tillfällig comeback i laget för en bortamatch i Ludvika och hamnade bredvid nyförvärvet ”Fågelben” (jojo, jargongen, folk. Pay attention!) på bussresan. Efter att han gillande noterat att jag laddade upp med Kafkas Processen kom vi in på annan litteratur. ”Äldreomsorgen i Övre Kågedalen av Nikanor Teratologen är nog den bizarraste bok jag någonsin har läst”, förtäljde han, och fortsatte sedan att gå igenom de mest färgstarka delarna ur Morfar och Pyrets perverterade äventyr.

Finkultur.

När jag sedan ondgjorde mig på internet över svårigheterna att komma över denna litterära dyrgrip så skickade genast en beundrarinna sitt extra exemplar hem till mig. Ty sharing is caring. Och Äldreomsorgen i Övre Kågedalen av Nikanor Teratologen är Day 28 – Favorite title.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

17 03 2011
Bokblogg 30: Om gud är död är allt tillåtet « En ond plats

[…] or ending: Montecore – En svensk tiger (Jonas Hassen Khemiri) Day 28 – Favorite title: Äldreomsorgen i Övre Kågedalen (Nikanor Teratologen) Day 29 – A book everyone hated but you liked: Fram till EM-skandalen (Jimmy Nordin) Day 30 – […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: