Årets quinna

7 03 2011

Först en liten varning. När jag läste upp nedanstående motivering hävdade flera av mina kvinnliga kollegor att de kräktes upp lite i munnen. Det var förvisso en smula ondskefullt av mig att läsa den medan folk åt. Men här är den i alla fall, motiveringen till vinnaren av det prestigefyllda priset Årets kvinnakronprinsessan Victoria:

Som ”vice VD” i Sverige AB är hon en av Sveriges främsta ledare. Nej, det räcker inte att vara bedårande vid bröllopet den 19 juni och håva in folkets jubel. Victoria har i hela sitt liv varit den mest plikttrogna i kungafamiljen. 2010 lade hon in en ännu högre växel. Ingen representerar Sverige bättre. Ingen av de kungliga jobbar hårdare. Aldrig skämmer hon ut sig själv eller oss. Victoria är ett superproffs som står stark när det blåser hårt. Under stormens år 2010 stod hon stadigare än någonsin. Någon kvinnlig statsminister har Sverige aldrig haft. Men vår nästa statschef är en kvinna.

Sessan. (Foto: Pressens bild)

Det är alltså Expressens 14 kvinnliga krönikörer – med Liza Marklund i topp, hon har ju gjort sig känd för att visa sitt goda omdöme i Expressen förut – som sammanställt denna lista över Sveriges 50 mest framstående kvinnor under det gångna året. Så här dagen innan den internationella kvinnodagen, lite dåligt tajmat sådär. (Eller egentligen två dagar innan, med tanke på att de hunnit få med listan i dagens papper.) Kollegornas kommentarer var också intressanta. ”Jaja, hon. Man glömmer liksom bort att hon är riktig.” ”Men, vadå? Var det på allvar det där som du läste nu?” ”Men, schluta! Jag äter ju!”

Jag undrar mest: Vänta, vad sa ni att hon hade gjort för att förtjäna priset, sa ni? Jojo, i artikeln nämns faktiskt ett och annat. Victoria säger att man inte ska skämmas över dyslxi (Nä, nä, vi tror inte att din pappa gör det i alla fall), att hon har ”spridit glädje och glans”, rest lite och att hon tycker att naturen är trevlig. Men de är i alla fall tydliga med att påpeka att utmärkelsen minsann inte alls beror på att hon har gift sig. Trots att det beror på att hon har gift sig. Men grattis i alla fall. Det är ju väldigt bra det där att Expressen tar sitt ansvar och lyfter fram en kämpande kvinna som sliter i det dolda mot alla odds, så att hon orkar streta i och inte ger upp. Det är ju såna kvinnor man vill lyfta fram, sånt som internationella kvinnodagen handlar om. Ungefär.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: