Bokblogg 17: Man förde bort Akakij Akakijevitj

3 03 2011

Det är lika bra att jag påpekar det redan nu, för de som fortfarande orkar bry sig om bokutmaningen. Den ballar ur en del mot slutet. Nånstans tog inspirationen slut. Ta till exempel nästa punkt: Day 17 – Favorite quote from your favorite book. Om man är medveten om att den allra sista punkten, den stora finalen består i att man *ta-da* avslöjar sin bästa favoritbok nånsin, i all evighet, stjärnstopp, så blir man lite fundersam när man nu uppmanas att avslöja sin favoritbok redan här. Med citat och allt. Nån har glömt att tänka till där.

Men ta det lugnt, jag löser detta. Jag har förvisso redan ett citat som jag självsäkert brukar hävda är det vackraste stycke text jag har läst. Ett litet stycke som kort och kärnfullt sammanfattar hela tillvarons jävlighet. I denna onda plats. Men det kommer inte från min favoritbok, utan från en novellsamling som faktiskt är skitgammal. Den fyller 170 år nästa år, och det är onekligen ganska gammalt. Och det kommer mer. Den är berömd också, sjukt berömd. Ty redan Dostojevskij – denna gigant – lär ha sagt att ”alla är vi skakade ur Gogols kappa. Och i Nikolaj Gogols Kappan läser vi:

”Man förde bort Akakij Akakijevitj och begravde honom. Och Petersburg fortsatte att existera utan honom som om han aldrig levat. Så gick en mänskilg varelse bort, försvarad av ingen, älskad av ingen, utan intresse för någon/…/ Tålmodigt hade denna varelse uthärdat alla förödmjukelser i kansliet. Utan att ha upplevt en enda mänsklig händelse hade han vandrat sin väg mot graven och när mot slutet av hans liv en enda ljuspunkt lyste över hans fattiga tillvaro i en kappas gestalt så måste ödet krossa den lika obarmhärtigt som det krossar denna världens mäktige…!”
Nikolaj Gogol – Kappan (i översättning av Nils Åke Nilsson

Visst är det vackert?

Avantgarderealism.

Samtidigt i Surrey så har Leatherhead FC:s Mu Maan fått en ny lekkamrat i Patterson Bohner. Bohner. Det är sannerligen ett fint lag de börjar få ihop nu.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: