Makt, getter och deras användningsområden

2 03 2011

Vi får inte glömma bort Khadaffi i dessa tider. Särskilt inte tredje sonen, lebemannen och affärsmannen Al-Saadi Ghadaffi. När brorsan Saifi hotar med floder av blod så håller Al-Saadi en soft profil och har i stället investerat hundra miljoner i ett säkrare projekt – Mickey Rourke. Han ska producera den gamle skådisens nya maffiosoepos The Ice Man. Att Kadaffi torde ha producenttalang lärde vi oss ju av Wag the Dog. I en stillsam kommentar till läget i Libyen lät Al-Saadi, i en lebemanspaus, hälsa att there is a big big gap between reality and the media reports. Bra, då vet vi.

Lille Al-Saadi i Perugiatröja.

Lill-Qhadafi äger redan 7,5 % av fotbollsklubben Juventus, så han är ingen främling för underhållningsbranschen. (Tamoils – det staliga libyska oljebolaget – inblandning tvingade så småningom Den gamla damen att byta tröjsponsor. När Lotto byttes mot Nike blev det plötsligt olagligt att trycka Tamoil på tröjorna, eftersom USA vidhöll sanktioner mot Libyen.) Och det är inte mer än 3-4 år sedan han avslutade sin egen imponerande fotbollskarriär. När han tyckte att han inte kunde komma längre i Libyen (han var ju trots allt stjärna i klubben Al-Ittihad, kapten i landslaget och president i det libyska fotbollsförbundet – vissa vill även göra gällande att han dessutom var förbundskapten, men det har jag inte kunnat bekräfta). Så han använde sina italienska kontakter och såg till att skaffa sig en Serie A-karriär. I Italien kan du knappt spotta ut en olivkärna utan att träffa en bindgalen klubbpresident, så hur svårt kan det vara att få ett kontrakt, resonerade kanske Al-Saadi.

Sanktionerna lyftes 2006, vilket bevisas av denna käcka bild. Tamoils sponsorsavtal med Juventus skulle bli det näst största någonsin, men avbröts i förtid.

Perugiapresidenten Luciano Gaucci nappade, under Berlusconis ivriga bifall (bra med bättre relationer till den stora oljenationen, tyckte Silvio, medan Gaucci envisades med att värvningen var rent sportslig). Säsongen 2003-2004 spelade Al-Saadi exakt en ligamatch för Perugia (den sista betydelselösa) och hade dessförinnan hunnit med att bli dopingavstängd för nandrolon. Trots detta episka misslyckande fortsatte den italienska karriären i tre år till, i tre olika klubbar. Först ännu en säsong i Perugia, sedan en i Udinese (1 match, 0 mål) och Sampdoria, 2006-2007, (0 matcher).

Luciano Gaucci - visionär. Lebeman? Vivör?

Det lär ha varit under hans tid i Genua som Al-Saadi lyckades producera den hotellräkning på imponerande 4 miljoner kronor som han beordrades betala av en italiensk domstol i somras. Efter tiden i Samp tappar vi spåret en smula. Vi vet att Al-Saadi planerade en Hongkongliknande enklav i ”västlig stil” vid den tunisiska gränsen, men det är oklart hur det gick med det. Gaucci, däremot, gick från klarhet till klarhet. (Åtminstone gjorde han det innan han åkte dit i en muthärva, fick sälja sina klubbar, samt fly till Dominkanska republiken där han höll sig gömd i fyra år – sedan slank han undan med tre år villkorligt.) Han fortsatte sin oortodoxa värvningsstrategi med att bli besatt av tanken på att bli den första som spelat med en damspelare i sitt herrlag. (Han hade ju redan tidigare anställt damfotbollslegendaren Carolina Morace till blåbärslaget Viterbese, som första kvinnliga tränaren i ett herrlag, bara för att ge henne och alla hennes assistenter sparken två matcher in på säsongen.) Både Hanna Ljungberg och Victoria Svensson fnös hånfullt åt den fete italienaren, men den tyska tungviktaren Birgit Prinz lär däremot ha varit mer sugen. Det sorgligt avsomnade magasinet S stoltserade nämligen med en bild på Gaucci hållandes en Perugiatröja med Prinz namn tryckt och färdigt. Men den gången blev det ändå inget.

Det är fortfarande oklart var Birgit skulle byta om.

Den ständigt visionäre presidenten var även först med att värva asiatiska ”stjärnor” med avsikt att sälja tröjor i ostasien, numera en självklar del av storklubbarnas affärsplan. Japanen Hidetoshi Nakata visade sig vara en kvalitetsspelare och när han sålts vidare till Roma fortsatte Gaucci till Sydkorea. Ahn Jung-Hwan var en lysande värvning om du frågor oss vurmare för bizarra nyheter.

Ty ödet skulle samma sommar föra samman Ahns Sydkorea med Italien i fotbolls-VM. I en åttondelsfinal som gått till historien för sitt otippade resultat och lika oberäkneliga domare skulle Ahn Jung-Hwan bli den som skickade ut Gli Azurri. Varpå Gaucci blev helt löjligt arg, anklagade Ahn för att vara en förrädare, gjorde fullständigt klart att han, Ahn, inte var välkommen tillbaka till Italien, samt kallade honom för en get.

Och en jävligt grinig get kan man också hitta på omslaget till det gamla rockbandet Krixhjälters fullängdsdebut Evilution från 1989, som innehåller liten inblick i diktatoriskt beteende i låten Beria, Show Him the Door.
”Who killed Kirov, You killed Kirov, We killed Kirov, that’s why he is dead.” och på ett annat spår, eventuellt ”He speaks”, citerar vi ur minnet: ”Tonight he’s alone, with his visions of third Rome cause his friends have gone away. Some by themselves, some requiring some help. None deceased from old age. If he feels like sending some people to death, let him have it his way. There’s a Napoleon in every czar, let them all have it their way.”

Så nu undrar jag: Varför i hela helvetet finns inte någon av dessa låtar på internet? Har vi glömt bort Krixhjälters? Det är ett fruktansvärt svek!

En trevlig skiva.

(Och om ni undrar varför jag stavar det libyska efternamnet olika varje gång så är det en homage till SvD:s episka faktaruta häromveckan som listade de 33 vanligaste stavningarna av Muammar Al-Ghadaffi. Jorå.)

I en likartad del av världen vill HKH Tjabo har 5,5 mille extra om året så att han, den där nya snubben från Ockelbo, ska kunna utbildas till prins. Vad nu det innebär. Välja rätt dessertsked, 10p följt av Matcha skorna med slipsen, 20 p och sedan studentbal. Kan de inte bara hyra in Magdalena Ribbing? Hon skulle säkert ställa upp för 4,5 miljon om året.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: