Dagens lokaltidnings… glädje?

6 02 2011

En trevlig sak med lokaltidningar är att de gör sitt bästa för att verkligen skildra vardagen för sina läsare. Oavsett hur meningslös en historia kan tyckas vara så dyker det alltid upp små hål att fylla med dessa små nedslag i verkligheten. Samtidigt som det ger lokalbefolkningen en känsla av att vara delaktiga i skeendet. Det finns en populär blogg som har tagit fasta på detta och som regelbundet presenterar Dagens lokaltidningsbesvikelse. Eftersom det ofta blir ganska roligt.

Det är en mycket typiskt lokaltidningsgenre som i regel går ut på att tidningen har fått ett tips om ett lokalt missförhållande och letat upp en drabbad för att ge nyheten ett mänskligt ansikte. Varpå man skickar en reporter för en intervju på plats. Med finns också en fotograf som har i uppgift att ta den kanske mest förnedrande pressbilden som finns – Den besvikna. Oftast föreställande en gammal tant med ett oerhört besviket ansiktsuttryck och en uppgiven gest. Ofta pekar Den besvikna på något som är roten till hennes besvikelse. Alla som läser sin lokaltidning hittar den här typen av artiklar då och då. (Eller på förstasidan varje vecka om man läser Mitt i – den Stockholmsbaserade gratistidningen som är mästaren i genren).

Det här känner ni ju till. Därför vill jag peka genrens totala motsats. Den fåniga solskenshistorien. I dag representerat av Borås Tidnings nästan episkt poänglösa notis Else-Marie såg konstverk i snön.
BORÅS. När Else-Marie Appelkvist på Sjöbo i Borås tittade på snön ur en speciell vinkel såg hon ett konstverk.
Det såg precis ut som en kanin som låg och sov i snön tyckte hon, och ringde BT.

(Ja, det var slut där.)

Bild från Borås Tidning. Notera den spegelvändna varianten av "Den besvikna".

 

Här kan vi alltså dra slutsatsen att Else-Marie Appelkvist i Borås såg en snöhög som såg ut som en kanin, och tyckte att det var så viktigt att hon ringde sin lokaltidningsredaktion. Som bestämde sig för att göra ett s k knäck av det. Resten är historia.

Visst är det härligt?


Åtgärder

Information

2 responses

15 02 2011
sienna

Om du får en massa trafik till bloggen nu så är det för att du har blivit lokalkändis i Borås.
http://www.bt.se/nyheter/boras/rekordkaninenbr-pa-btse%282279710%29.gm

15 02 2011
Ron Obvious

Stort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: