Vi avbryter för en kort samhällskommentar

6 10 2010

Ju mer jag tänker på saken desto mer episk känns Sverigedemokraternas offentliga fuckup i går. Låt oss rekapitulera: Biskop Eva Brunne håller ett tal om allmängiltiga kristna värderingar och framhåller bland annat alla människors lika värde. Vilket, och det är här själva grejen kommer, SD-gänget blir finskt lacka över och lämnar Storkyrkan i vredesmod. (Utom fyra stycken, enligt uppgift, så ett plus för bristen på allomfattande partipiska ska de i alla fall ha).

Detta, förutom att det har gett oss en ny måttstock när det kommer till politisk snarstuckenhet, ger oss vid handen följande fakta: Sverigedemokraterna borde kanske läsa på lite om de där kristna värderingarna som de så gärna vill framhålla (i motsats till, ja, inte vet jag, islam, till exempel) som en grundpelare i den Svenska Kulturen. För det andra torde väl en grupp som påpekat hur attans elakt utmobbade de har blivit den  senaste tiden (och förmodligen en hel del i respektive ungdom också, om jag får inflika en egen teori) skriva under på en filosofi som i grunden tycker att mobbing inte alls är OK på något sätt. Och för det tredje torde herr partiledare Jimmie Åkesson ha lärt sig att det faktiskt är skitsvårt att lämna en lokal i vredesmod med värdighet när man bär en blekingsk folkdräkt. (Det sistnämnda hade jag kunnat berätta för honom redan innan, eftersom man i min familj faktiskt äger sina egna folkdräkter).

Svensk högtidsdräkt. Bild snattad från Expressen.

Annonser

Åtgärder

Information

5 responses

6 10 2010
Patrik Ohlsson, Ängelholm

SD gjorde rätt som gick ut, ingen skall acceptera något liknande. En biskop ska inte blanda in politik i predikan, men det var först när det övergick i ren kränkning som SD gick ut.

Biskopens hyllning till extremvänstermanifestationen där bl.a. RKU deltog aktivt (RKU har som regel att fysiskt angripa SD-politiker och störa SD-möten) och var välkomna till demonstrationen, där f.ö. biskopen själv deltog, var det som blev för mycket. Under samma demonstration skanderades allehanda hat och grovheter mot SD, inkl. bl.a. ”Jag ska kn-lla Jimmie Åkessons mamma”.

Det är väldigt centralt att kyrkan är ett fridens rum, och helt otänkbart att predikstolen används för att chockera, kränka och göra människor ledsna, det spelar ingen roll om det är allmänheten eller riksdagsledamöter det handlar om.

Ps. Begreppet ”människors lika värde” ska inte reduceras till en mätsticka på antalet beviljade asylärenden. Det är långt större än så.

6 10 2010
Ron Obvious

Intressant, det har alltså muterat till en ”extremvänstermanifestation” nu? För övrigt kan jag tycka att om biskopen själv deltog i demonstrationen så borde väl ingen bli överraskad av att hon tyckte att det var en bra grej. Tolerans, oich vad det innebär, är ett annat intressant ord i sammanhanget, men det kan vi spara till en annan gång.

6 10 2010
Messa

Ska Fredrik Reinfeldt knulla Jimmie Åkessons mamma?

Alltså, jag vill bara inflika att det skulle vara lika svårt att lämna lokalen med värdighet i, säg en bohusländsk folkdräkt. Det är alltså inte landskapets fel. Utan folkdräkten.

6 10 2010
Patrik Ohlsson, Ängelholm

Muterat? Det var vad det var från första början, varken mer eller mindre.
Tolerans ja, du kunde tydligen stava till det fastän du inte har en aning om vad ordet innebär. Halv applåd.

Varför lämna lokalen med värdighet? För min del hade SD-ledamöterna gärna fått visa kukfingret och blåsa i visselpipor (och varför inte kasta sten, som biskopen själv uppmanade till) medan de gick ut, Det hade varit en värdighet i linje med vad biskop Eva Brunne förtjänade.

6 10 2010
Ron Obvious

Tack så mycket, om det där är din nivå så får du diskutera din världsbild någon annanstans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: