Konsten att flytta, del 2

4 10 2010

När jag hjälpte Messa att flytta den där gången för drygt tre år sedan gick allting smutt ända fram tills det att bokhyllorna skulle fyllas. Jag var nykär och ville vara till lags, varför jag snarare uppmuntrade än protesterade när alla 14 kategorierna noggrant definierades. Skönlitteratur kunde naturligtvis inte beblanda sig med fackböcker, och pockets skulle hållas långt borta från pockets på utrikiska språk, och hur sinnessjukt vore det inte att helt naivt placera stulna böcker ihop med skolböcker?

I dag har vi blott två kategorier – skönlitteratur och fackböcker – vilket inte är helt idealiskt eftersom de har en tendens att överlappa (och eftersom det omöjligen går att bända in en endaste liten bok till i fackhyllan). Sålunda står några av Messas rockbiografier i fackhyllan medan alla mina fotbollsböcker häckar hos Hce-gänget. Kokböckerna har sin plats i köket (där fackhyllan står) medan mina historiska kartböcker ligger lite ambivalent ovanpå skönlitteraturen där det finns plats, medan coffeetableböckerna i stil med En fisiljon indielåtar du måste lära dig att spela innan du dör pendlar mellan badrummet och valfritt nattduksbord. Och var ända in i Runar Søgaard ställer man skolböcker med skönlitterärt innehåll?!

Vi kan ju inte ha det så här. Innan böckerna prepareras för att försiktigt föras in i rätt hylla i den nya lägenheten (läs: bli utspridda på golvet och bli rullade på medan vi dricker löjliga mängder boxvin) så måste vi hitta ett nytt idiotsäkert system att sortera dem med. Jag har en tanke om att helt enkelt sortera in hela skiten i bokstavsordning utom de få fackböcker där det inte är klockrent vem författaren är. Men det medför ju problemet att till exempel mitt exemplar av Tusen och en natt skulle hamna bland kok- och kartböcker. Och visst finns det fog för tanken att man borde hålla pockets borta från inbundna böcker, men samtidigt vore det ju rent debilt att ställa böcker av samma författare i olika rum bara för att några inköptes i ett anfall av snålhet.

Ja, sen ska de ju sorteras internt också. Bokstavsordning är allenarådande i stora drag, men när det kommer till, i hemmet, populära författare är det inte lika självklart. Kloka ord har sagts om fördelen med att ställa bokserier i utgivningsordning, och andra, inte lika kloka, om det estetiska i att – åtminstone för varje författare – låta inbundet och papputgåvor hålla sig på var sin kant. Men att, som Björnkvinnan självsäkert föreslog, sortera bokryggarna i färgordning kommer i alla fall aldrig att hända. Jag är i alla fall glad över att skiv- och CD-kulturen är stendöd. Annars hade vi fått göra det här två gånger.

Hilfe! har någon ett idiotsäkert system med mindre än fem bokkategorier?

Annonser

Åtgärder

Information

7 responses

5 10 2010
SUR-OVE

Släng böckerna, enklare än så blir det aldrig!

5 10 2010
Ron Obvious

Varför skriver du så ondskefulla saker?

5 10 2010
Fnurp

Två kategorier räcker, skönlitterärt och fack.
Sortering efter bokstav, självklart.
Vissa kommer inte in det systemet men det får man svälja.
Kokböcker exempelvis men de räknar jag inte som böcker egentligen, kan inte förklara.

Säg 2,5 kategorier då.

Sortera efter färg verkar ju spännande, sortering efter storlek är inte helt ovanligt faktiskt men opraktiskt.

Du har ju sett vår egen hemmabyggda bokhylla i källaren, sväljer en del hyllmetrar, tror det är 18 meter om jag minns rätt men kan kolla för den som är intresserad, tar ingen plats heller då djupet är ringa.

5 10 2010
Fnurp

@sur-ove: I denna släkt slänger man inte, vare sig böcker eller annat. (punkt)

5 10 2010
SUR-OVE

Jag förstår.

Sortera böckerna enbart efter storlek, då blir det både snyggt att se på och spännande när man väl behöver hitta någon bok.

5 10 2010
Messa

Jag önskar att Ron slängde ”annat”.

5 10 2010
Ron Obvious

Faktum är att det står ett kvarglömt hemmabygge (eller två för att vara exakt) i den nya barren med nästan löjligt många hyllor. Jag föreställer mig att den kommer att få bli hem till böcker i märkliga storlekar samt min samling Offsidetidningar. Åtminstone tills Messa bestämmer att jag ska baxa ut dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: