Champions League countdown

7 08 2010

I en mörk del av Europa ligger ett penisformat bihang, ett litet land som ingen erkänner, och som de flesta inte ens känner till. Men som får en och annan spänd blick kastad mot sig när det börjar dra ihop sig till lottning för fotbollens Chanpions League-kval. Kan vi prata lite om Transnistrien?

Semestra i Bessarabien i vinter?

Vi förflyttar oss bakåt till 1990. Sovjetunionen håller på att rasa samman, och i den före detta rumänska enklaven Moldavien börjar det pratas om en återförening med moderlandet. Men i öst befolkas salongerna av hårda gossar som mycket hellre vill hålla fast vid den gamla socialistunionen, och som av en händelse råkar de på sitt territorium ha en stor del av den ryska armémakten, komplett med långdistansrobotar och vapenfabriker. Så med vilja och vapen skapades den autonoma republiken Transnistrien (eller Transnistriska moldaviska Sovjetsocialistrepubliken om vi ska vara petnoga).

"Let's carry through the years the name of the proud country!" (Inte alls lika snärtig som "Azerbajdzjan! Azerbajdzjan!")

Därför vaktas fortfarande parlamentshuset i Tiraspol av en Leninstaty, och därför har de ursprungliga 750 000 transnistrierna krympt till 450 000. Ständig president är Igor Smirnov och det är hans son Vladimir som styr republikens ekonomi i form av bensin- (bland annat) bolaget Sheriff. Och det är där vi kommer in i bilden, ty en viktig del av Sheriff är dess fotbollslag, FC Sheriff Tiraspol. Transnistrierna må förakta de ynkliga moldaverna och deras underlägsna kultur i sin retorik, men när det kommer till fotboll så rättar de snällt in sig i det moldaviska ledet. Eftersom ingen erkänner Transnistrien, definitivt inte UEFA, så måste deras fotbollslag tävla i en liga som är erkänd. Och ligan som Sheriff Tiraspol springer hem med varje år är den moldaviska. Det har de gjort tio år i rad.

Igor Smirnov - landsfader och mysfarbror.

Det är Sheriff Tiraspol ingen vill möta när CL-bollarna rullar i Zürich varje sensommar. Ty Transnistrien är en republik som mer eller mindre styrs av en maffia, och det är deras vapenfabriker som skapat Sheriff. Ingen är särskilt sugen på att åka till en östeuropeisk  maffiastat för att spela fotboll. Även om, och det är här det blir lite spännande, Sheriff sannerligen inte är någon vanlig grå öststatsklubb. Smirnovs pengar har nämligen byggt Europas modernaste sportkomplex. Det finns en enda fotbollsarena i Europa som uppfyller UEFA:s samtliga komfort- och säkerhetskrav och den arenan är, ja det har ni ju fattat nu, Stadion Sheriff i Tiraspol.

Misha Glenny, som reste världen runt i sin kartläggning av världens maffiaekonomier för boken McMafia, berättar om en sportakademi med hotell, restaurang och bar, två arenor för priset av en, fem träningsplaner och en inomhusarena i fullstorlek. Plus en galleria och ett ”Mercedes showroom”, vilket ju varenda fotbollsarena faktiskt borde ha. Drygt 14 000 åskådare får plats, men när Glenny (det är också ett namn vi borde prata om – Glenny!) är där för att kolla årets inhemska höjdpunkt, toppmötet med Zimbrul från Kishinjev, är det inte mer än 4 000 på plats.

Självklart klubbmärke.

Klubben må ha massor av svarta pengar, men än så länge har man haft svårt att locka till sig några riktiga stjärnor. Även om en och annan hyfsad spelare har låtit sig lockas till superarenan genom klubbens historia (som inte är mer än 13 år gammal), däribland Razak Omotoyossi, som hämtades till Helsingborg härifrån, och de nigerianska landslagsmännen Chidi Odiah och Isaac Okoronkwo.

I torsdags krävdes det straffläggning för att besegra de inte jättemäktiga Dinamo Zagreb i den tredje kvalomgången vilket innebär att bara schweiziska mästarklubben Basel står emellan FC Sheriff och Champions League-ära. En liten del av mig kommer att hålla tummarna väldigt hårt för att de lyckas.

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

8 08 2010
Fräulein C

9 08 2010
Ron Obvious

Ah, du gillar moldavisk fotboll, ja?

12 12 2010
Vi jubilerar! « En ond plats

[…] Champions League Countdown (Augusti 2010) För att alla borde prata lite mer om Transnistrien. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s




%d bloggare gillar detta: