Bergsmän, kepsbajs och vaxade ben

20 07 2010

Det vas strömsladden som hade gett upp precis som jag misstänkte. Och ni skulle ha sett mig när jag smidigt kryssade mellan plattformarna och t-banetågen helt utan tidsförlust för att hinna tillbaka till beachen innan solen hunnit upp i zenit. Det var ren konst. Och som en belöning för min stora skicklighet har jag nu en s k kylplatta i knät.

Mmm... cool...

Så var var vi? Jo, cykling. Tour de France. Vad är det för trams säger ni. 200 småväxta män med rakade men orimligt grova ben som odramatiskt sitter på arslet och trampar sex timmar om dan i tre veckor – varav de första två bara är en stillsam uppladdning till den tredje. Med lag där nio cyklister sliter som djur och offrar sig för att en tionde ska få glänsa (inte helt olikt en annan aptråkig sport: amerikansk fotboll. Alla är hårt dopade. Och dessutom berättar Roberto Vacchi den där anekdoten om när Knud Knudsen sket i sin keps varje år!

Allt det där stämmer. Men det är så mycket mer som gör att jag aldrig vill vara utan Touren på Eurosport varje sommar. Det händer inte så mycket. Det är sant. Och inte sant. Saken är ju den att precis vad som helst kan hända precis när som helst. Bara under de senaste upplagorna har vi sett cyklister strejka gemensamt, vurpa våldsamt på upploppet, köra av banan nerför en ravin och krossa lårbenet. Vi har punkteringar, fuskande servicebilar, tokkörande motorcyklar och tokdårar bland publiken som står en halvmeter från cyklisterna. Vi har sett uträknade cyklister göra bindgalna solokörningar över höga berg, och i går såg vi kanske årets Tour de France avgöras av en oförklarligt tappad kedja.

Men vi gillar ändå Andy Schleck, det nya unga hoppet, trots att han egentligen inte är riktigt bra på något. För Luxemburg har haft några tuffa veckor och kan behöva en framgång – Kim Kirchen fick en hjärtattack(!) under Schweiz runt nyligen och Andys storebrorsa Fränk – smaka på det namnet: Fränk! – bröt både ben och årets lopp tidigt. Men Schlecks team är förmodligen för svagt för att han ska kunna ta ikapp Contador, som är den nye ledaren, innan tempoloppet. Men ska han göra det så ska han göra det i dag eller på torsdag.

Dagens etapp: Berg, berg och galna stup.

Tour de France är inte för alla, men vill du ge det en chans kan dagens vara en bra start. Den börjar nu.


Åtgärder

Information

3 responses

23 07 2010
Fnurp

I’m Lovin it !!

Som du säger, inget händer men åndå gör det det…

Robert V har hela tiden intressanta saker att prata om, han ref tydligen live+sammandrag+ kortare sammandrag sent på kvällen under alla veckor. Starkt.
Helikopterbilderna över etapperna är ju också bitvis som poesi.

24 07 2010
Ron Obvious

…och däremellan bloggar han.
Den första Pyrené-etappen var onekligen vacker att skåda, men kanske inget för höjdrädda. Jag hade svår handsvett under hela utförslöpan.

25 07 2010
Ron Obvious

…och den vakne hörde naturligtvis att Anders Adamsson – inte Vacchi – just drog Knud Knudsen-anekdoten (som alltså i korthet går ut på att den dåvarande norske cykelstjärnan Knudsen behövde ”gå” mitt under ett VM-lopp och inte såg någon annan råd än att björna i sin keps i en nerförsbacke, för att sen slänga den ifrån sig. Och inte tänkte på att det fanns många cykelfans runt banan som gärna skulle vilja ha en keps som souvenir.) muntert skrockande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: