Eleven courageous men?

20 06 2010

Det är väl på sin plats att återknyta till tidigare utfästelser här på En ond plats. Jo, Oscar Perez fick förnyat förtroende i Mexicos mål – och höll nollan, och eftersom jag lovade att äta något äckligt om så skedde har jag nu skickat iväg flickorna efter en Husets pizza. Och Anelka… ja, han återfann snabbt sitt forna jag.

Au revoir, Anelka. Croissanter med frugan till lördagen?

Nu när VM har börjat hitta sin form kan man börja skönja vissa trender. Vi har sett målvaktstavlor, röda kort och en hel del spektakulära filmningar. Men framför allt tycker jag att VM 2010 i Sydafrika har präglats av feghet. I första omgången kan det gå an att vara nöjd med en poäng, som en byggsten inför vidare ära och härlighet, men i den andra, när grunden för avancemang ska läggas, så funkar det inte längre. Ändå har vi sett Japan vägra att anfalla mot Holland förrän de hamnat i underläge – vartefter de visat att de faktiskt är ganska bra på att anfalla. Till saken hör ju dessutom att Japan kommer starkt nederlagstippade med en förbundskapten som ska sluta efter VM. Varför vill de inte vinna?

Samma sak med Ghana. Ett av tysk förnedring och ett rött kort demoraliserat Australien bara ska den här versionen av Ghana – som ju har visat att de faktiskt är ett riktigt bra lag – kunna göra hål på sju dagar i veckan om de bara vill. Problemet är att det inte verkade som om de ville det. I stället för att organisera ett målmedvetet anfall valde man att springa och dribbla var för sig i stället. Och därför lär de också få åka hem efter matchen mot Tyskland. Är de rädda för att lyckas eller bara dåliga på matte?

Vad gäller Kameroun var inte problemet att de inte ville vinna mot Japan. De ville inte ens spela. När de sen gav sig fan på att spela lite fotboll mot Danmark så föll de i stället på dålig organisation. Lägg till det ett ointresserat Frankrike, livrädda engelsmän och ett Spanien som nog säkert ville men inte riktigt vågade, så får man ett mästerskap med potentiellt oväntade nya favoriter.

Men därmed inte sagt att det är OK att heja på Danmark, som jag till min förvåning sett en och annan som antytt. Arvfienden Danmark? Håller ni på Finland i hockey också?

Att detta äntligen skulle bli Afrikas mästerskap var en fåfäng dröm redan från början, men nu verkar det bli så illa att inte ett enda afrikanskt lag tar sig förbi gruppspelet. (Det verkar i stället bli en fest för Sydamerika i finalrundorna.) Jag skulle vilja skriva mycket om hur det kom sig att Afrika börjat gå bakåt i stället för framåt inom fotbollen, men sanningen att säga så har jag inga teorier som håller. Nån annan som vet?

Italien firade för övrigt sitt straffmål med vuvuzelagesten.
Klart man blir förbannad.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: