Om nationella särdrag och skäggväxt inom idrotten

18 06 2010

En märklig sak som slog mig i går kväll när jag våndades över frankernas sedvanligt oinspirerade insats mot Mexico är att det här kan vara det första franska landslag sedan Platini-eran (spelaren alltså, inte förbundskaptenen) som kan välja och vraka i utbudet. Historien är annars fylld av franska vapenvägrare: Cantona, Ginola, Anelka, och även den halvhyfsade trion åldringar Zidane, Thuram och Vieira fick inför förra mästerskaper tas i örat för att ställa upp igen. Det finns en ljuvlig ironi i att den mest utskällda och geistlösa, den minst beslutsamma och, ja, älskvärda upplagan av Les Bleus är ett som alla spelare villigt ställer upp för och som leds längst fram av den ödmjukt osjälviske Nicolas Anelka.

Det är för mig ett mysterium hur ett land som har befolkats av mittfältare som varit beredda att kasta bort internationella karriärer för att de inte fått spela centralt släpande offensiv mittfältare eller för att nån journalist fällt en osmickrande kommentar om ens hund numera ställer in sina semestrar för att hjälpa en snubbe som petar spelare för att de är skorpioner, eller ibland helt utan anledning, och som firar nationella sorgetillfällen med att fria till sin flickvän. Men kanske är det så enkelt att 98-succén helt enkelt skapade en ny attityd i fotbollsfrankrike. Nu är det i alla fall snart över. Raymond Domenech får besudla sitt landslag i 90 minuter till, men sedan kan han inte förstöra fler gyllene generationer. And there was much rejoice.

När jag sedan såg Tyskland och Serbiens klang- och jubeltillställning (och här är det kanske säkrast att förtydliga att jag inte är ett dugg ironisk – matchen hade ju allt) kom jag att tänka på Dieter Eilts. Dieter Eilts var en tillbakadragen mittfältare från Bremen som vid 32 års ålder blev Tysklands bästa spelare i EM 1996. Varefter han återgick till att vara helt okänd utanför Bremen igen. Det har ingenting att göra med något, jag ville bara påminna er om Dieter Eilts.

1 boll + 1 Dieter.

För övrigt har ju även tysk fotboll hittat en ny attityd. Kraftfotboll, påträngande ansiktsbehåring, jättefula ord och rakade apor i mål har ersatts av snabb passningsfotboll, sammanhållning och smakfull klädstil vid sidan av. Men på en punkt verkar tyskarna inte ha förändrats ett dugg. Man kan få för sig att det är lätt att vara tysk fotbollsspelare. För fotboll spelas i 90 minuter och allt det där, men när hörde ni senast en tysk supporter prata uppskattande om sitt lag? Tysk supporterkultur är krav och förväntningar, det är Scheisse! och sönderrivna flaggor, och aldrig, aldrig nånsin förlåtande gentemot misslyckanden.

Det var roligt att se Serbien betvinga tyskarna, om inte annat för att det visade att det nya Tyskland är ett mer mänskligt Tyskland. Men jag misstänker att det även kan betyda trubbel för Ghanas chanser att gå till åttondelsfinal.

Dagens andra match är Slovenien-USA. Det är höga odds på att den blir lika underhållande som den första, så i stället kan man fundera över den amerikanske backen Oguchi Onyewus spektakulära skepparkrans. Och det kommer mer – enligt uppgift ska det vara en mystisk skepparkrans. Bäraren vägrar helt enkelt att avslöja varför han valt att se som en tonårig taliban. Han tänker inte avslöja nånting om detta, det blir inga skäggrelaterade kommentarer från Oguchi förrän ”tiden är rätt”. Visst blir man nyfiken? Jag försökte googla efter bilder på det mystiska skägget men lyckades inte hitta något. Däremot hittade jag en del spännande nakenbilder på spelaren i fråga, så det kan ni ju hålla till godo med medan vi väntar på upplösningen.

Onyewu - hårlös version.

I övrigt noterar jag att någon googlat sig hit med ordkombinationen Thåström +samlag. Vilket kanske kan vara av intresse för somliga av läsarna. (Men det var alltså inget frågetecken efteråt).

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: