Dag 1

12 06 2010

I för-VM lärde vi oss att hata vuvuzelan. Vi lärde oss att älska Sydafrikas vite mittback Booth, eftersom publikens rop av hans namn varje gång han rörde bollen var det enda som kunde överrösta det eviga vuvuzelasurrandet. Och vi lärde oss att strängt taget är det här sydafrikanska laget på tok för dåliga för att spela ett VM-slutspel. (Något som också bevisades av att de aldrig var i närheten av att kvala in, hade de behövt, eftersom de ändå deltog i det kval som dubblerar som kvalificering till det afrikanska mästerskapet som, bizarrt nog, spelas i januari varje VM-år.) Och att deras enda stjärnor är superdivan Benni McCarthy och deras shoeshine boy Tshabalala, född och uppväxt runt hörnet från finalarenan.

Grupp A: Sydafrika-Mexico 1-1 (0-0)
Ett år senare är en smällfet Benni petad från truppen, men Steven Pienaar har i gengäld haft en briljant säsong i Everton och blivit mannen på vars späda axlar landets hopp har lagts. (Samtidigt som, ironiskt nog, hans mer namnkunniga lagkompisar Yobo och Yakubu förvandlats till säkerhetsrisker och Anichebe, den tredje, inte ens blivit uttagen i Nigerias trupp.) Men inte ens en stenhård fotbollsafrikanofil som jag kunde ändå tro på Sydafrikansk framgång. Jag har tippat Sydafrika ut i gruppspelet.

Och efter en kvarts VM-fotboll såg det ut som om jag hade haft helt rätt. Av de två dvärgväxta lagen var det Mexico som gjorde lite som de ville med ett vilset Sydafrika, och hade de bara fått in en boll i matchinledningen känns det som om det hade kunnat bli en riktig målfest. Nu vaknade hemmalaget till och lyckades bjuda riktigt bra motstånd. Och sen gjorde skoputsarpojken VM-tidernas tjusigaste premiärmål.

Mexico har ett spännande lag. Alla Football Manager-nördar vet att vill man värva kvalitet till ett rimligt pris så ta en tripp till Mexico och välj bland deras ungdomsvärldsmästare. (Men inte Carlos Vela – han har Wenger redan tagit). När Mexico låg på för en kvittering satt samma FM-nördar och vrålade efter Cesar Villaluz, lyckligt ovetande om att högeryttern inte ens fanns med i truppen. Nåväl. Kvitteringen kom. Och båda lagen hade sina chanser att avgöra, men med ett kryss låter vi oss nöja i en medelmåttig match, vars egenskap av VM-premiär upphöjer betyget till medelgott.

Så vad lärde vi oss då av detta? Jo, att Sydafrika inte lär bli någon slagpåse. Att puckelryggen Cuauhtemoc Blancomannen som fick en fint uppkallad efter sig – fortfarande lever men att ingen ännu lyckats uttala hans förnamn (men jag har åtminstone lärt mig att stava det). Detta lär bli det VM i vilket jag börjar hålla på spelare som är äldre än mig. Att det enda som fick tyst på vuvuzelorna var Sydafrikas straffsituation (som, om det är mig ni frågar, borde ha blivit just straff). Och att Guillermo Franco är hyfsat lik Marky Mark.

The Funky Bunch var upptagna annorstädes.

Bäst: Tshabalalas mål. Cuauhtemoc Blancos blotta närvaro. Domarna. Vive le Uzbekistën!
Sämst: Ljudet. Petningen av Booth. Mexicos målvakt Oscar Perez – står han nästa match ska jag äta något äckligt.
Konstigast: Att så många sydafrikanska fans såg ut som Flavor Flav.

Fight the power with ma mighty sound shower!

Grupp A: Uruguay-Frankrike 0-0
Om Frankrike finns mycket att säga, men inget som passar sig i skrift. Vi lär väl få anledning att återkomma till det. Uruguay var välorganiserade och höll stenhårt på traditionerna i och med att nyss inbytte supertalangen Lodeiro drog på sig ett rött kort på bara 20 minuter – Uruguays sjunde i VM-historien, och genom målkungen Abreus frisyr.

De kallar honom Loco, men ni skulle bara veta vad de kallar hans frisör.

Men ju mindre sagt om matchen desto bättre.

I dag spelar Argentina ånyo mot Nigeria, och det finns otroligt mycket jag vill säga om den matchen, men tyvärr måste jag tänka lite på husfriden och följa med min sambo för att titta på zombies i stället.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: