It begins

11 06 2010

Fotbolls-VM har flyttat till Afrika, och det hör till god ton att i god tid innan turneringens start lämna in ett genomtänkt tips. Så nu gör jag det.

Favoriterna: Man behöver inte vara någon expert för att fatta att det är två lag det handlar om. Brasilien Dungas tunga, hårda, tråkiga Brasilien, kryddat med en eller två cirkusartister – och Spanien. Spanien som enligt fotbolls-VM:s strikta tradition inte ska ha någon chans, ty den stipulerar att de alltid försvinner i kvartsfinal, lämpligen via straffsparkar. Dessutom vinner aldrig regerande europamästare VM. Men Spanien är så överjävligt bra för tillfället att det ändå inte går att bortse från dem. Så Brasilien vinner. Ironiskt nog med Luis Fabiano, en Serginho-typ (tänk ”VM 1982” och ”svag punkt”), som bastant och ensam toppforward. Men hjärtat säger Spanien.

Serginho, inte så poppis.

Utmanarna: Utöver Brasilien finns det ständigt två självklara mästarkandidater, Tyskland och Italien. Tyskland har återhämtat sig efter en djup svacka, och är… ja, Tyskland. Men den här gången är man lite för unga, och har lite för usel form på sina anfallare för att de ska kännas tillräckligt heta. Världsmästare försvarar aldrig sin titel, och det talar emot Italien. Det som talar för dem är att de spelat som skit i flera år, har ett relativt profillöst lag, har sett ännu en skandal segla upp i den inhemska fotbollen, samt laddat upp med 1-1 mot Schweiz. Det vill säga alla de ingredienser som brukar leda till italienskt guld.

Dessutom finns det ytterligare ett par lag som alltid nämns bland favoriterna och som kan vinna om allt stämmer: Frankrike och Argentina. Båda har överjävligt spelarmaterial. Men båda har också kompletta idioter bakom ratten. Kalla mig bindgalen överdrivare om du måste, men jag undrar om någon VM-turnering nånsin startat med två så värdelösa förbundskaptener som Maradona och Domenech. Laddat upp har de genom att be den lokala presskåren suga kuk samt ta ut åldringar i laget (Maradona), samt lämna en utvilad superstjärna hemma (Domenech, och spelaren är förstås Benzema). Om Messi/Agüero och Gourcuff/Ribery mot förmodan får till det, och lyckas strunta i eventuella taktiska råd, är båda lagen kapabla att ta hem bucklan, men jag tror inte på det ett dugg.

Ribery - köper alltid brallorna på Dreßmann.

Outsiders: Här finns det en bunt lag som mycket väl kan gå långt, rentav ta medalj, om de gör en klockren turnering men knappast mer än så. Holland är riktigt bra när de är som bäst. De har även glaslirare i överflöd och en tendens att blanda och ge. England tror alltid att de ska bli världsmästare men, med all respekt för Capello, årets upplaga ser sämre ut än senast. Dessutom är det avgjort ett problem när ens viktigaste spelare har en historia som inte direkt lyser av mental stabilitet. Elfenbenskusten, enligt devisen att europeiska länder alltid vinner i Europa och sydamerikanska i Sydamerika så kan man med visst fog hävda att ett afrikanskt lag borde kunna vinna i Afrika (och därmed strunta i att det alltid är Brasilien som vinner när VM spelas utanför Europa och Sydamerika). de har förvisso spelarna för det, men med en halvskadad Drogba (som är lika mycket ikon och pådrivare som världsforward) ser det inte jättebra ut.

Där, och detta tips kan du lita på, har vi de sju lag som, inom all rimlighet gör upp om bucklan. Ty Portugal tror jag inte ett skit på.

Skrällarna: Även om VM har fläskats ut till 32 lag så finns det ändå rätt få blåbär med nuförtiden. Så listan över lag med skrällkapacitet riskerar att bli ganska lång. Och det beror förstås på hur man definierar en skräll. Jag tror mest på Mexico, som har en ny fantastisk generation som säkert kan åstadkomma saker på allvar om sisådär fyra år, Serbien, som kan kombinera betongförsvar och teknisk briljans som inga andra. Deras mästerskapsfacit talar emot dem, men tittar man lite på slutspelsträdet så ser det ganska ljust ut för dem. Chile, för att de är ett riktigt bra lag och en smart coach helt enkelt. Och USA, för att de aldrig ger sig.

Flopparna: Portugal Ronaldo skadar sig, Deco drabbas av åldersdiabetes och i vanlig ordning kan ingen göra mål. Ghana – springer runt som yra höns utan Essien. Sydafrika – blir första värdnation att inte gå vidare från gruppen. Frankrike och Italien.

Apache Tevez - härstammar från apan.

Skyttekungen: Eftersom jag tror på Brasilien säger logiken Luis Fabiano. Men hjärtat säger Carlos Tevez, David Villa eller Drogba.

Genombrotten: Tysklands Mesut Özil är knappast någon duvunge, men nu blir han en storstjärna. Och Nordkoreas Jong Tae-Se bombar in minst två kärnvapenbestyckade missiler i klyk från 30 meter.

Kim Kuk-Jin petades ur Nordkoreas trupp. Och världen sörjde.

Misslyckandena: Gourcuff slår inte igenom den här gången heller. Messi och Ronaldo kommer också att lämna turneringen utan att ha gjort någon glad.

Favoriter: Av tradition håller jag på lagen som spelar rolig fotboll med många mål (åt båda hållen) som alltid försvinner tidigt efter ett sent mål eller en domarskandal. Så när Ryssland klantade bort sig håller jag naturligtvis på Nigeria. Trots att årets upplaga knappast kommer att bjuda på något som ens kommer i närheten av den gyllene 90-talsgenerationen, även om Kanu, 57, fortfarande är med. (Men Lasse Lagos interaktion med nigeriansk media lovar och andra sidan garanterad underhållning). Ja, plus Nordkorea, Nya Zeeland (är Wynton Rufer uttagen?) och Honduras förstås, men det är ju självklart.

Och tipset? Brasilien slår Spanien i finalen. Tyskland slår Serbien i bronsmatchen. Nu kör vi.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

1 07 2010
VM, fotbollsbögporr och siande « En ond plats

[…] och siande 1 07 2010 Vi skriver kvartsfinaler i VM och jag konstaterar att jag har blivit lite bättre på att tippa i takt med att mitt fotbollsnörderi har minskat. Visserligen har jag haft jättefel när det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: