Om hurusom man roar sig på underklassens bekostnad

12 12 2009

En kul grej man kan göra i Liljeholmsgallerian är att sätta sig tillrätta på ett av fiken och studera försäljarmänniskorna. Åt detta ägnade jag, sambon och Sexet och Mr J en timme denna eftermiddag. Alla gallerior har telefonnasare, som man gör bäst i att undvika ögonkontakt med medan man skyndar förbi. Folk hatar dem så mycket att de nu fått lagstadgade förhållningsregler om att de måste hålla sig inom sitt område, och alltså inte får jaga efter panikslagna konsumenter. Ty det är bad for business. Gallerialedningen på de olika galleriorna var förvånansvärt förbluffade när de konfronterades med uppgifterna om att folk faktiskt inte gillade det mobila säljarfolket, men man får ändå ge dem kredd för rådigt ingripande.

Men Liljeholmen tycks vara lite speciellt. De har förvisso också de vanliga abonnemangskrängarna, men utöver dem finns även locktångsfolk, värmekuddsafficionados och ett märkligt klientel som inget hellre vill än att du ska gnida nån sorts ståltråd i din hårbotten. Men dem lämnar vi för nu, efter att ha tillbringat en eftermiddag studerandes de stackars nagelkrämsförsäljarnas fascinerande kroppsspråk. Nagelkrämsförsäljarna håller till på mittenplanet, talar knagglig engelska, tycks komma från något östeuropeiskt land och är sannolikt ganska okunniga om fackförbund och slikt. Hela dagarna går de fram och tillbaka och trakasserar folk för att få ihop lite provision så att de har råd med lunch.

De vill att du ska köpa deras nagelkräm, och för att du ska göra det erbjuder de en snabb behandling som bland annat tycks bestå av att gnida dina naglar med nån sorts pimpsten. Jag tittade faktiskt inte så noga eftersom blotta tanken på stengnidandet hade ungefär samma effekt på mig som naglar på en griffeltavla.

Mest fascinerande var en kanske inte hundraprocentigt heterosexuell mans handrörelsemönster. Vi lyckades urskilja tre tydliga varianter i hans show. Först har vi Excuse me-peket, under vilket mannen söker kontakt med ett lämpligt offer medelst ett krokigt pekfinger. Ett finger som säger Hallå där, gamle gamäng, du och jag ska snacka bizniz nu. Det är ett finger som både är osäkert kontaktsökande och in your face. Ett finger som inte kan misstolkas. (Vid ett tillfälle kom en äldre farbror förbi och gästpekade, men hans subtilitet lämnade mycket i övrigt att önska. Det var långt ifrån expertens intima och förföriska handlag och hade säkert gjort sig bättre på ett politiskt massmöte. Det fick oss att uppskatta nasarmannens skicklighet än mer.)

Köpa lite? Bara två lax!

Om det krokiga pekfingret får offret att tappa garden väntar det tyngre artilleriet – det mycket uttrycksfulla Viftet. Viftet utförs dubbelfattat med mjuka fingrar som förföriskt vinkar till dig Kom då, wink wink, nudge nudge, i ett ganska effektfullt stigande och fallande mönster. Här är saken biff om offret tar ett steg framåt. Något som, det behöver jag väl inte påpeka, inte hände alltför ofta. Och tvekade offret då, ja, då tog han fram det tunga artilleriet – att resolut förfölja offret med framsträckta Jazz hands. En ung man, med eventuellt transylvanskt ursprung, förföljde alltså folk  på Liljeholmsgallerian med framsträckta armar och vilt viftande fingrar. Mitt på blanka eftermiddagen.

Jazz hands funkade aldrig så vitt vi kunde se, men det gör inget. Vi kommer nog aldrig att glömma dem ändå.


Åtgärder

Information

3 responses

14 12 2009
LaKex

HAHA! Helt ljuvligt skrivet!

31 12 2010
Io

Det där om händerna var fantastiskt roligt. ska kolla efter honom när jag måste in i det där helveteshålet igen. tack för skrattet.

31 12 2010
Ron Obvious

Jag tror faktiskt att de har slängt ut nagelfolket sedan länge. Men jag utgår från att de har ersatts av några ännu mer irriterande nasare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: