Fotbollskriget, Pt II

18 11 2009

När Egypten och Algeriet gjorde upp om en VM-plats 1989 slutade det med att Egypten kvalade in (de hade trots allt hemmaplansfavör) och att en algerisk spelare blev efterlyst av interpol. Lakhdar Belloumi, den gamle legendaren, kastade en flaska på den egyptiska läkaren (som blev blind). Några månader senare vägrade egyptierna helt kallt att vara med i Afrikanska mästerskapen som, händelsevis, råkade spelas i Algeriet. I länken ovan kan man även se hur broderligt välkomnade algerierna blev när lagen senast möttes i Kairo i helgen, och den politiska bakgrunden sammanfattar Niva här.

Nej, kvällens hetaste fotbollsmatch är inte Italien-Sverige. Det är inte ens Bosnien-Portugal. I neutrala Sudan spelas den direkt avgörande VM-kvalmatchen, och det är mer än ära och miljontals dinarer som står på spel.

Och just den matchen kan jag förstås inte se, eftersom jag jobbar hela kvällen sans Eurosport. Men för den som bara har tänkt att se en enda fotbollsmatch till i år och har tillgång till kanalen – se Algeriet-Egypten i kväll, 18.30, gläds över att du inte måste döma den, och håll tummarna för att det inte leder fram till ett nytt panafrikanskt krig.

Heja Algeriet, friskt humör!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: