Rubiner för rövhål

21 10 2009

Att ”göra en Shevchenko” innebär, inom fopbollen, att en spelare föregås av ett mycket gott rykte trots att nästan ingen har sett honom spela, för att sedan överträffa dessa rykten på en stor scen. Uttrycket (som ärligt talat förmodligen bara används av mig) stadsfästes i november 1997 då Andrej Shevchenko (well, duh!) gjorde ett vackert hattrick på Nou Camp när hans Dynamo Kiev slog Barcelona med 4-1 i en historisk stjärnsmäll. Nuförtiden är det svårare att göra en Shevchenko i och med att den som vill utan större problem kan ratta in fopboll från de mest obskyra delar av världen på sin pc. Men man kan med visst fog hävda att Andrej Arshavin gjorde en ganska OK Shevchenko i EM förra sommaren.

När nu Tatarstans stolthet Rubin Kazan åkte till Nou Camp och tvingade, inte lika överlägset men desto mer överraskande, Barcelonas cules (det är korrekt – deras fans benämner sig själva som rövhål) till tårar och dess ledning till krismöte är den uppenbara gemensamma nämnaren Sergej Rebrov, nu ungdomstränare i Rubin, då lekkamrat till Shevchenko. Eftersom även Unirea Urziceni, från en stad som inte är större än Norrtälje, piskade upp Rangers rejält tack vare inte mindre än tre självmål, så är det lite läge för ett temainlägg om hur rövarkapitalismen tog sig in i fopbollens finrum (med eller utan Svennis-koppling). För den uppenbara gemensamma nämnaren är egentligen inte alls Rebrov, utan svarta pengar.

För alla er Spurs

För alla er Spurs

Men det hinner vi inte med i dag. I dag hinner vi bara konstatera att den turkmeniske Kazan-tränaren Kurban Deniyev firade, får man anta, segern genom att på presskonferensen göra som han alltid gör. Mumla ”Ära till Allah, vi vann”. Vilket han förmodligen är helt ensam om i Champions League. Och att det var länge sen en enda kväll producerade så många roliga fotbollsresultat. Fattas bara att CSKA tvålar till United i kväll också.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: