The Contrabulous Fabtraption of Professor Svennis

14 10 2009

Nordkorea, alltså. Han kom utan erfarenhet från de djupa skogarna och vann en europeisk buckla. Via det ena och det andra storlaget och en och annan titel runt om Medelhavet till förbundskaptenjobbet i England. Sen tveksamma sugardaddypengar hos en sovande jätte, förbundskapten i världens folkrikaste bananrepublik och raka vägen ner i engelska division 4 med ren Football Manager-kontroll på grejorna (och ännu mer smutsiga pengar). Och nu ett bud från Nordkorea. (Förvisso redan dementerat, men ändå.)

Om Svennis managerkarriär vore en Football Manager-save så skulle folk klaga på att spelet var för orealistiskt.

Egentligen hade jag tänkt skriva en djupsinnig jämförelse om hur ett portugisiskt mirakel i ett VM-kval 1985 (1-0 mot Västtyskland, vilket var tyskarnas första hemmaförlust i ett kval nånsin) effektivt satte stopp för det svenska experimentet med ”kontinental fotboll”, och hur ett portugisiskt mirakel i ett VM-kval 2009 (tappa poäng hemma mot Malta) sannolikt är det enda sättet att undvika ett nytt liknande experiment.

Och hur ”Svennis” i båda fallen setts som frälsaren (snyggt ihopbundet, eh?). Först som Laban Arnessons (den dåvarande förbundskaptenen, för dig som är lite yngre) antagonist, såsom, tillsammans med Roy och Bob, första förespråkare för den, av Laban, så hatade press och understöd-baserade engelska sparka och spring-stilen – nu som motsatsen till Lasse Lagers försiktiga inga misstag-filosofi, såsom den kontinentale flärdmanagern. Och hur eran däremellan präglats av vikten av att ha en elak liten dvärg som spelförstörande mittfältare, hjärta och själ – och mycket riktigt också tog slut samtidigt som landslaget plötsligt fann sig utan sin Strömberg/Schwarz/Linderoth.

Det hade jag tänkt skriva om innan VM-kvalet avslutas i kväll, som en lämplig bakgrund till att Hamrén och Lennartsson tar över blågult. Om jag inte hade jobbat ända till klockan tio.

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

14 10 2009
30+

Jag reagerade också på ryktet med Svennis till Nord-Korea. Det hade inte varit osannolikt. Karln har, parat med vissa framgångar, också visat prov på total avsaknad av omdöme om vart stålarna kommer från.

Lazio, notorisk högerklubb med fascistiska förtecken. Man C, med Thaksins snodda statskassa. Och så lite kvinnoaffärer på det.

Han kanske kan fotboll, men skrupler verkar saknas.

/The righteous

14 10 2009
Ron Obvious

Mjo, man skulle kunna hävda att det inte finns något han inte skulle göra för pengar. Fast i just Nordkorea-fallet borde det rimligtvis inte ha varit några jättesummor inblandade (om vi utgår från att budet inte var fullständigt taget ur luften).

Fast… det obehagliga är ju att jag förmodligen hade gjort precis samma val om jag hade varit i hans situation. Jag har inga som helst svårigheter att tro på Svennis när han säger att han tar sina jobb för utmaningens skull. De som inte gör det spelar förmodligen inte FM.

4 11 2009
Told you so « En ond plats

[…] you so 4 11 2009 Som jag berättade för er redan för tre veckor sedan blir det alltså Erik Hamrén som tar över fotbollslandslaget. Sannolikt med den fryntlige herr […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: