Fyra böcker om fotboll du måste läsa (även om du inte gillar fotboll) – Del 4

6 08 2009

OK, nu har vi gått igenom fotbollspassion på en personlig nivå, fotbollens inverkan på ett helt folks självkänsla, och senast hur ett folks kultur avspeglar sig i dess fotboll. Alla dessa författare har redan snuddat vid dagens ämne: fotboll och politik. Det tar vi itu med med hjälp av den moderna klassikern i kategorin fotbollslitteratur, det vill säga Football Against the Enemy.

4. Han inser säkert att han är en skam för fotbollen

”För mig framstår Fredrik Stenman, Djurgårdens vänsterback, som sinnebilden av en allsvensk fotbollsspelare. Med sitt långa blonda hår, sin energi och sin dumhet liknar han en australisk surfare. Jag tror att han blir av med bollen ungefär 75 procent av alla gånger han har den. Det måste vara svårt att vara Stenman: han inser säkert att han är en skam för fotbollen. Men han kan inte göra något åt det, förutom att lägga skorna på hyllan.”

Ovanstående citat av journalisten Simon Kuper visar vilken typ av författare vi har att göra med. Han är typen som  iakttar en stund för att sedan dra en kontroversiell slutsats med vilken han vet bäst, han är alltid underhållande och lite av ett rövhål. Som vilken holländare som helst alltså. Hans genombrottsbok beskriver den unge journalistens resor runt fotbollsvärlden under ett år, en idé så simpel att det är märkligt att ingen gjort den förut. Men med sin lätta distans till sporten och sin förmåga för analys och att stöta på rätt personer (samt Richard Möller-Nielsen) överallt i världen lyckas han lyfta på ytterligare ett antal orörda stenar fotbollsvisdom. Och att vara kul under tiden. Så här förklarar han exempelvis amerikaners förhållande till fotboll:

”When immigrants from Europe landed in the US, their children were teased on the street for their funny acccents, clothes and parents. The last thing these children were going to do was play a funny European game on the streets and be teased again. That is why Americans don’t play soccer.”

Eftersom min sambo har hotat med stryk alternativt sexstrejk om jag fortsätter att blogga långa ogenomträngliga texter om mina ”aptråkiga skitböcker” (men det säger hon bara för att jag inte har lyckats tvinga henne att läsa dem än) så får det räcka så.

De fyra böckerna om fotboll som alla måste läsa (även om man inte gillar fotboll) är alltså:
The Miracle of Castel di Sangro av Joe McGinniss
Tor! (The Story of German Football) av Ulrich Hesse-Lichtenberger
Morbo av Phil Ball och
Football Against the Enemy av Simon Kuper

Vilka fotbollsböcker gillar ni?

Annonser

Åtgärder

Information

One response

13 03 2011
Bokblogg 24: Fotboll förklarar världen « En ond plats

[…] om du är intresserad av fotboll eller inte – borde läsa hans Football Against the Enemy. Mer om den här. Bollen runt på 80 dagar. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: