Fyra böcker om fotboll du måste läsa (även om du inte gillar fotboll) – Del 3

5 08 2009

När de fina unga männen i Boixos Nois vräkte ner ett grishuvud i all sin glans över Luis Figo den där gången på Camp Nou, så berodde det ganska lite på själva grejen att han gjort den förbjudna övergången, men desto mer på hundra år av stegrande morbo. Denna svårdefinierade essens av rivalitet och passion som är unik för Spanien och dess fotboll (och som, om man säger det på latin, betyder sjukdom, passande nog). Därför anser vi här på En ond plats att Phil Ball gjort en hedersgärning då han ägnat en hel bok – som lämpligt nog också heter Morbo – till att riktigt skärskåda detta fenomen. Just det – vi har kommit till del 3 av min vansinnigt impopulära serie om fotbollsböcker som är bättre än andra fotbollsböcker.

Det kunde vart värre, det kunde ha varit en moped

Det kunde vart värre, det kunde ha varit en moped

3. Puny humans!

Det som gör Spanien så speciellt är att det är Spanien genom att inte vara Spanien. Faktum är att general Francos idoga försök att göra Spanien mer Spanien bara gjorde spanjorerna än mer beslutsamma i sin kamp för att inte bli spanjorer. Det här är något som är ytterst lämpligt att manifestera i samband med fotbollsmatcher. Därför vägrar Athletic Bilbao låta icke-basker spela i deras fina baskiska lag (med det engelska namnet), en exklusivitet som vore otänkbar inom varje annan del av samhället, därför tycker sig katalaner vara lite högre stående än kastiljaner (och fans av Espanyol, som är laget i regionen med ett katalanskt namn) och att bara det faktum att kastiljanerna i Real Madrid är genomkorrupta hindrar FC Barcelona från att bevisa detta på fotbollsplanen varje år. Känslor som naturligtvis inte är obesvarade i motsatt riktning. Och så vidare.

Morbo visar med all önskvärd tydlighet att gränsen mellan spansk fotboll och det spanska samhället inte låter sig dras, helt enkelt eftersom den inte existerar. Då den, i sin resa genom nationen, beskriver de olika regionernas fotbollskultur beskriver den samtidigt människorna och kynnet hos dem som alla utom de själva kallar för spanjorer. Och det är fan inte det sämsta.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: