Tuffa dagar för expressen

6 06 2009

Man måste medge att Expressen har haft det lite tungt på sistone. Först lyckades man med konststycket att täcka ettan med en bild på grannen till den person de egentligen skulle ha haft där. I sin iver att sänka LO-basen tvingade man ut vikarien Clarence Frenkel – som har min djupa sympati efter detta – för att bedriva buskjournalistik – av och för de riktigt, riktigt lågpannade (i fler än en bemärkelse) – tillsammans med en fotograf utanför Wanja Lundby-Wedins hem. Så gick det som det gick. Ingen på redaktionen upptäckte, sensationellt nog, misstaget – som torde vara ett av de värsta i modern tid. Men Clarence var i alla fall tillbaka i sadeln efter bara några dagar, i stället för att, som man hade kunnat tro, försvinna från journalistiken för all framtid. Starkt av honom åtminstone.

Därefter kom det fram att tidningens New York-korrespondent Staffan Erfors är kompis med Hells Angels-presidenten Thomas Möller. Det hade han inte berättat för någon så där blev det sparken direkt. Och är det någon gång man som journalist inte vill få sparken så är det när man nyss har blivit New York-korrespondent. Jag kan förstås tänka mig många olika anledningar till varför detta skulle kunna vara ytterst olämpligt, men faktum kvarstår ju – Erfors är NY-korrespondent, han har rimligtvis ganska lite att skriva om den svenska mc-maffians härjningar därifrån, och Möller är ju uppenbarligen på fri fot just nu, oavsett vad han kan tänkas ha hittat på tidigare.

Därför blir jag en smula bestört när mina kollegor ser det som en självklarhet att Erfors måste gå bara för att han råkar känna – oavsett bakgrunden – en tvivelaktig person. (Och det har ingenting, eller ok, kanske lite, med att jag själv kan råka ha en del vänner från förr som det har gått lite illa för. Även om jag knappast skulle hyra ut min lägenhet till nån av dem.) Särskilt när de i anslutning till diskussionen tvångsmässigt erkänner sina egna lagbrott. Det är guilt by association i sin sämsta form. Allra fånigast blir det när DN, som sannolikt vet mer om hur det funkar att göra tidning än Hells Angels, citerar hur Möller tror sig kunna få sin kompis att ta bort nätartiklar från tidningens sajt.

Nu senast har tidningens kolumnist (för någon journalistik ägnar han sig inte åt, vilket han även själv medger, även om tidningen vill framhålla honom som en sådan), nyblivne katoliken – ja, han valde fritt, och han valde den mest efterblivna världsreligionen av dem alla – Marcus Birro kräkts på alla rättänkande predikanter som värnar “transpersoner” (med citationstecken och allt) på sin privata blogg. Något som, misstänker jag, inte kommer att rendera en endaste rad hos arbetsgivaren, trots att man kan tycka att slika påståenden är ett betydligt större hot mot tidningens trovärdighet än det är att råka känna fel personer. Sedan stängde han bloggen -igen, och det var kanske lika bra.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: