En gammal vän

4 05 2009

I helgen återbesökte jag en gammal vän, en trofast följeslagare som jag bröt tvärt med för nästan tre år sedan. Jag köpte en World Soccer. Och allt var sig likt. Samma trötta och tjatiga språk och horribla rubriker, samma überklyschiga pratminus (”We had a difficult game against a well organised opponent” – varje nummer bevakar en hel fotbollsvärld över en hel månad och ändå är tidningen formligen sprängfylld av tomma citat av den kalibern) och samma besserwissriga det-var-bättre-förr-kolumn av gubbjäveln Brian Glanville – ja, han uppfyller sannerligen samtliga rekvisit för ”gubbjäveln” och jag kan livligt föreställa mig hur hans behängslade tweedbrallor går hela vägen upp i armhålan – skriven på ogenomtränglig Cambridge-engelska.

Men så finns även de där små pärlorna som förr om åren fick mig att tvångsmässigt ila ner till Voidas kiosk flera gånger varje månad när jag tyckte att det började bli dags för ett nytt nummer (då den svenska utgivningsplanen var fullkomligt ologisk och omöjlig att lista ut var man tvungen att chansa – jag cyklade fan två mil flera gånger om och kom ändå hem tomhänt). I det nya numret finns en fin minnesruna för det Grande Torino som utrotades vid Superga, den sensationella historien om den välskötta brasilianska klubben (Sao Paulo FC, för övrigt), korta fakta om några lite mer otippade kandidater till VM-värdskap – Indonesien (behöver bara bygga tio nya arenor och tänkte göra det utan statligt stöd) och Qatar (Stort som Kumla och med en stadion som tar 25 000 pers) och en genomgång av det hisnande djupet av Valencias skuld (500 miljoner, gott folk. Pund!) – och här får vi ännu ett briljant citat: bossen för banken som tagit över klubbens drift bekänner färg direkt med det vansinnigt provokativa uttalandet ”We must cut costs and raise money”. Det är texter som beskriver de mest bizarra fotbollsankedoterna med typiska engelska underdrifter.

Men den story som främst väcker mitt intresse är den om Stephen Constantine. Vem i helvete är Stephen Constantine undrar du nu säkert, och med all rätt. Världen är full av engelska fotbollstränare, vars metod att motivera sina spelare medelst jättehårda ord alltid varit högsta mode, i den minsta håla i det mest avlägsna landet finns det en, och Stephen Constantine är alltså en av dem. Han har tagit över Sudan – näst värst bland misslyckade stater (vi lever i en civiliserad värld – naturligtvis för vi statistik över sånt – Zimbabwe är för övrigt sist) men så högt som 88:a på FIFA-rankingen (appropå tveksamma listor).

Steve-o. Klart han ser hård ut, vad fan trodde ni?

Steve-o. Klart han ser hård ut, vad fan trodde ni?

Inte för att Constantine är rädd för utmaningar. På hans CV finns redan en sejour som förbundskapten i Nepal. Mitt under den glada maoistrevolten såklart. I Indien, dit han tog sin slips härnäst, hade han för säkerhets skull maskingevärbeväpnade livvakter med sig när var ute och scoutade. Han var en sväng i Malawi och så – kanske värst av allt – en säsong i Millwall. När mäktiga Woking inte tyckte att han dög att anställa fick det i stället bli The Desert Hawks – Sudan. Här är presidenten efterlyst för folkmord på säg 300 000, här blir utlänningar vanemässigt kidnappade och delade i mindre bitar och här är landslaget i mer behov av näringsriktig mat – eller vaffan, mat – än av taktiska dispositioner, här består landslaget av spelare från blott  två klubbar (båda från Omdurman) eftersom det är tokfarligt att resa nån annanstans. Å andra sidan har man åtta dagstidningar inriktade uteslutande på fotboll. Constantine kommenterar på typiskt World Soccer-sätt: ”There are some problems here.

Man kunde önska att en Erik Niva eller en Simon Kuper fick bita tag i den här historien. Då hade det kunnat bli en äventyrsroman. Förmodligen hade de, till skillnad från World Soccer, spekulerat i den mest brännande frågan i den här historien, nämligen Är Stephen Constantine riktigt klok? Efter att ha läst hans slutkommentar är jag i alla fall säker: Nej, han är inte det. För det han helst av allt vill med sin karriär är… tillbaka till Millwall.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: