Konungarna av Sverige

28 04 2009

Ska man prata svensk populärmusik så finns det två namn man inte kan förbigå. Två namn som står lite ovanför de övriga och blickar ner över pöblen, två namn som kom att påverka sin samtid och sina efterföljare och som för alltid är förknippade med råckenråll-leverne. Den ene rumlade i Köpenhamn, satt i fängelse och förekom i pornografiska sammanhang. Den andre rumlade i Köpenhamn, satt i fängelse och förekom i transvestitsammanhang. Om den ene har det skrivits och analyserats spaltkilometer i litteraturen, om den andre nästan ingenting. Vilket kanske beror på att den andra fortfarande är i högsta grad aktiv och vid liv. Och den förstnämnda är till mesta delen död. Båda utforskade sin genres gränser och tolkade gärna sina musikaliska förebilder.

Ja, ni fattar ju vartåt det barkar. Men ni biter er i tån. För det finns inte en enda jävla inspelning av Thåströms tolkning av den gamle knarkaren CornelisBalladen om en gammal knarkare” på hela internet! Detta gör mig så förkrossad att jag inte ens orkar fortsätta genomgången av varför de två förvandlar övriga musiksverige till talanglöst riffraff. I stället blir det random reservval ur deras digra repertoar:


Imperiet – Innan himlen faller ner (Synd – 1986)


Cornelis Vreeswijk – Balladen om Fredrik Åkare (Ballader och oförskämdheter – 1964)

Men blandbandets 18:e spår är fortfarande Balladen om en gammal knarkare framförd av Jocke Thå. Och om någon därute lyckas hitta en streamad variant av orkesterstycket i fråga så vet att den information är värd något för mig.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: