Blandband! (Samt ett nästan kriminellt användande av bisatser)

15 10 2008
Om rocken uppnådde perfektion 1974 så gjorde hårdrocken det 1988 (redan på vårkanten) och har sedan sakta glömt bort densamma. Hårdrocken är inte död, den har bara blivit lite gaggig och börjat mutera för att uppfattas attraktivare av en ny generation. Hur den har lyckats med det senare är jag, som 70-talist, inte certifierad att bedöma, men däremot kan jag konstatera att det sedan 90-talet varit ont om ny, bra metall av klassiskt snitt. Av de gamla är det väl blott Iron Maiden som fortfarande stundtals kan orsaka lite lycka, men tittar man närmre så får man gå tillbaka till 2000 och Brave New World för att hitta något som försatt någon annan än Bröderna Hårdrock i musikalisk koma.
Sedan 90-talet och framåt har vi fått Monster Magnet, In Flames, Queens of the Stone Age och, i sina bästa stunder, Foo Fighters. Band som alla står för en tämligen rak och okomplicerad metall i vilken besinningslöst råmangel är en huvudingrediens. Kvar finns Skyclad – som jag redan orerat om tillräckligt här och som dessutom för några år sedan gjorde alla sina tiotals fans djupt olyckliga då bandets pungkulor revs bort i samband med att geniet Martin Walkyier lämnade bandet, musikscenen – samt ett gäng armeniska invandrargossar vid namn System of A Down.

Jag kan visserligen gå med på, om du vrider min arm riktigt hårt och kanske gör tusen nålar också, att de skulle kunna kategoriseras som Nu Metal, denna, med rätta, förlöjligade musikgenre, men de är så mycket mer än så. Det är skitargt, det är fyndigt, lekfullt och som bra musik i regel är, framfört i den vackraste moll. Av nån anledning har jag bestämt att blandbandets B-sida ska inledas av Metro som av en händelse innehåller ett visst mått av besinningslöst råmangel. Och, ja, du hörde rätt, det är Rick Rubin som har producerat.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

30 11 2009
Blandband – the end « En ond plats

[…] 10. Hurricane – Bob Dylan 11. The Boy Looked At Johnny – Libertines Sida B: 1. Metro – System of A Down 2. Skateboard nej – Ola & Potatisarna 3. Grievances – Daniel Johnston 4. Them Bones […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: