Ron Obvious lyssnar på en Doktor Kosmos-skiva (Och gör en förbluffande upptäckt)

5 04 2008
Doktor Kosmos är tillbaka med en ny skiva, Hallå!. Det är samma catchy casiopop som alltid och det är lika obeskrivligt som alltid. Efter den förra ”skilsmässoskivan” bjuder man denna gång på en mer cynisk metaskiva, och…
Det låter som om Florian Schneider startat kennel med Pink och bjudit in Olof Palme på en indiepopdrink. Det låter som om Allan Vega har köpt Trinityskor och åkt till Arjeplogs förortsghetto med Yngve Stoor. Det låter som om Nina Hagen hånglat upp Pedda P i någon tvättstuga i Kreutzberg någonstans runt 83. Eller nåt.
När ett band har mage att både vara politiska och roliga och dessutom sjunga på svenska så förpassas de obönhörligt till något sorts lightpunkfack. Därför nämns ofta Doktor Kosmos i samma andetag som exempelvis De Lyckliga Kompisarna, trots att de sistnämndas svartvitt naivistiska textrader är något helt annat än Doktorns självironiskt irrelevant relevanta vardagsfyndigheter. Därför är det kanske inte så konstigt att Doktor Kosmos fortfarande har många fans kvar från sin tidiga studentikosa period som – likt The Simpsons under sin storhetstid garvar åt dratta på ändan-gagsen samtidigt som de mer intellektuella skämten far högt över deras huvuden – ser ett skämtband a la Onkel Kånkel och som har lite svårt med subtiliteterna.
I spåret Doktor Kosmos skriver ett öppet brev till sina fans gör man en gång för alla slut med dessa fans och passar samtidigt på, i sant förbryllande anda, att också slänga in dum och barnslig låt på skivan. Även Ung Vänster får sig en alldeles egen diss.
Annars är politiken nedtonad, så Natalia Kazmierska kan vila pennan – och istället får vi följa med i bandets slit med den nya skivan (och på släppfest för P.F. Commandos nya skiva ”Manipulerade Mongon” i Gävle – Urrke säger i en kommentar att han inte riktig minns). Bäst är Doktor Kosmos lägger upp en mediestrategi. Här finns inga självklara allsångsklassiker men det är himla trevligt ändå. Köp den. 4 av 5.
I ett helt orelaterad ämne har jag i dag fått kännedom om att huvudrollen i den berömda falukorsscenen i Fäbodjäntan sannolikt inte alls spelas av en falukorv utan av en medvurst. Och världen skakade.
medvurst
Ett snusko?
Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: