Nr 10: Mustaschlåten

12 03 2008
Många saker har sagts om mellanviktsboxaren Rubin Carter. ”He wore a prominent moustache” minns till exempel en samtida iakttagare. Det är dock varken hans mustasch eller den boxningskarriär som gav honom tillnamnet The Hurricane som fått honom att stanna kvar i det kollektiva medvetandet, utan det fängelsestraff för trippelmord som Rubin Carter dömdes till 1966. Carter ansåg själv att han var rejält oskyldig, att han dömts för sin stökiga bakgrund och mörka hudfärg, och en man som stoltserar med en så prominent mustasch tar naturligtvis inte emot motgångar knotfritt. Han lät alla veta vad han tyckte om sin dom.
hurricane
Prominence
Så småningom fick folksångaren Bob Dylan nys om Rubin Carters historia och en man med så rymligt samvete tar inte heller lätt på slikt. Alltså skrev han (med lite hjälp av en betydligt mer okänd snubbe) den tionde låten på detta mitt djupt omtalade blandband –  Hurricane.
It won’t be over till they clear his name” bräkte Dylan, och det blev förstås ett jävla liv. Rubin Carter blev förvisso aldrig rentvådd, men ändå släppt 1985 på grund av teknikaliteter vid den ursprungliga rättegången. Därför är det fortfarande en intressant historia, väl värd att spendera på en åtta och en halv minuter lång låt. Antingen går en trippelmördare med prominent mustasch fri eller så har en oskyldig man suttit inlåst i 19 år.
En sak är dock helt säker – oavsett vad gamle Bob sjunger eller vad man påstår i filmen med samma namn som låten, i vilken Denzel Washington misskläder i mustasch, så var Carter aldrig särskilt nära att bli mellanviktsvärldsmästare. Och så finns det de som säger att musik inte kan vara folkbildande.

Åtgärder

Information

One response

11 03 2009
[YouTube-test] « En ond plats

[…] Turn Black – Frank Zappa 8. Waxie’s Dargle – The Pogues 9. Dallabnikufesin – Anthrax 10. Hurricane – Bob Dylan 11. The Boy Looked At Johnny – Libertines I dag blir det ingen blandbandslåt, men väl något som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: