Musikalisk relevans

4 03 2008

Thrash metal blev en ytterst relevant musikgenre i mitten av 80-talet. Fyra band, varken mer eller mindre, stod för relevansen. Av de fyra kan nog endast Slayer hävdas ha någon värdighet kvar att tala om (vilket är relevant enär gamla heavy metalband aldrig slutar att existera. Deras halveringstid står inte en tungmetall efter och det är förstås detta faktum som är bakgrunden till genrens namn. Huruvida thrash metalband har samma halveringstid som en tröska är mer oklart). Men mer om Slayer en annan gång. De andra tre var Metallica, Megadeth och Anthrax. Det sistnämnda det enda av dem som inte kom från södra Kalifornien, där det aldrig regnar.
 
Kanske var det också New York-klimatet som gjorde att Anthrax, som ett av ytterst få band, begåvades med förmågan att vara roliga och ganska bra på samma gång. (Eller så berodde det kanske på deras häpnadsväckande motvilja att, likt de andra banden, nyttja tunga droger nästan hela tiden?) För jag antar att det är relevant att inte smyga med att jag aldrig varit något större Anthrax-fan. Å andra sidan har jag omgivits av tillräckligt många sådana under min uppväxt för att känna mig bekväm med att berätta om dem. Därför har de alltså en given plats på blandbandet.
 
Redan 1987 kom I’m the Man, två år innan Faith No More släppte Epic, hela fem år innan Rage Against the Machine ens fick skivkontrakt, men ett år för sent för Walk This Way. Om man nu fortfarande tycker att rap-metal är något av relevans. Kanske var det tack vare textraden "Now, we’re Anthrax and we take no shit/And we don’t care for writing hits" som den blev en mindre hit.
 
Anthrax drog sig inte heller för att skriva en och annan relevant låttext. Ett exempel därav ska vi lyssna på nu. Låten heter Dallannikufesin (Nice Fuckin’ Ballad baklänges för den som inte pratar Anthrax) och är en sötsliskig kärleksballad helt utan budskap som inte ska tas ett dugg på allvar eftersom den smidigt sammanfattar varenda kärleksballadskliché på två minuter. Budskapet får man i stället av det faktum att Scott "Not" Ian hävdar att han skrev låten på ganska exakt 8 sekunder – ett påstående som kissar hårt på den massiva mängd pudelrockband som gjort karriär på att kränga ut smäktande hårdrocksballader för bred publik. Ät det, Klaus Meine. Dessutom är den bättre än 90% av smäktballadsutbudet. Och man får äkta tårar på köpet. Who are you to resist? Här är den.
 
anthrax3
  Scott Not. Not not Scott.
 
Andra relevanta Anthrax-fakta: De fick sitt första skivkontrakt efter att ha släppt en demo producerad av ingen mindre än Manowar-gitarristen Ross the Boss. 1992 medverkade Anthrax i TV-serien Married… With Children i ett avsnitt då familjen Bundy vinner en tävling där priset är att få sitt hus trashat av ett rockband. Det är baserat på en verklig MTV-tävling. Basisten Scott Ian vurmade starkt för ordet "not" (uttalat med kort o, till skillnad från i det enerverande 90-talsskämtet i vilket valfri mening avslutas med ordet noooot) och drog sig inte för att helt opåkallat vråla det i bandets låtar eller till vardags i snabbköpet.
 
Bonusspår: I’m the Man (mesig censurerad version).

Annonser

Åtgärder

Information

4 responses

23 03 2008
Ludde

Du har skrivit att Scott var basist, det var han ju inte utan han är gitarrist. Frank Bello spelar bas, gör om gör rätt.

/Ludde

24 03 2008
Ron Obvious
Vad i helvete? Då är det ju du som har lärt mig fel. Skärpning!
24 03 2008
Ron Obvious
För övrigt är hans pose på bilden en typisk basist-pose. Det kan du inte snacka bort.
11 03 2009
[YouTube-test] « En ond plats

[…] 7. Let’s Make the Water Turn Black – Frank Zappa 8. Waxie’s Dargle – The Pogues 9. Dallabnikufesin – Anthrax 10. Hurricane – Bob Dylan 11. The Boy Looked At Johnny – Libertines I dag blir det ingen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: