Ni-na-ni-na-ni-na-naa

25 05 2007
Det finns två sorters författare som är en njutning att läsa. Vi har dels den som får det att hända genom sin formuleringskonst – som vårdar orden så ömt, så uträknat att varje mening blir en rad ljuv poesi. Och så har vi de som fångar vår uppmärksamhet genom att berätta något särdeles intressant. Där själva informationen vi får är så spännande att vi bara måste fortsätta läsa, vi måste få veta allt om det.
 
Och sedan finns det ett fåtal som kombinerar de två. De som både fängslar oss med sin historia och sin ordbehandling. Det finns alltför få av dessa. Ryszard Kapuscinski är en av dem. Var en av dem. 
 
I Ebenholts berättar han om sitt Afrika. Nej, det är inte rätt att säga så. Kapuscinski berättar om människor. Alltid om människor. Denna gång i Afrika. Men inte om Amin, Boukassa eller Nkrumah. Utan om de som han stöter på under sina resor, de som han inte kan låta bli att vara nyfiken på. Men nu är det så här att för att förstå en människas tillvaro, dennes levnadsbetingelser, så måste man också förstå dennes bakgrund, dennes kulturella historia. Hur de små vardagshändelserna formar en hel kontinents blodiga samtid.
 
Så kommer det sig att vi, liksom i förbigående, får veta varför Banyarwandafolkets två kaster en dag bestämde sig för att utrota varandra, hur en statskupp går till, måste gå till och varför man aldrig finner en död elefant i djungeln. Och naturligtvis är det omöjligt att berätta om en afrikansk människa under självständighetsåren och framåt utan att också berätta om Amin, Boukassa och Nkrumah. De är också en del av det som formar tillvaron. Sålunda formar ett antal anekdotiska betraktelser en helhet, tecknar en knivskarp bild av hur det är att leva i Afrika. Egentligen.
 
Och som vanligt tänker man för sig själv att "Ja visst, självklart! Så måste det vara!" när man läser Kapuscinski. Och när man har läst ett tag kan man inte annat än le och instämma i det obligatoriska recensentcitatet på bokens pärmar: "Det här är en bok man borde läsa ofta. Kanske jämt."
Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

26 05 2007
Kaj M
fan vilket tråkigt bloggande. orka läsa igenom zzzzz
27 05 2007
Ron Obvious
Ofrälse! Kapuscinski är aldrig tråkig.
Fast du har ju rätt om det övriga. Jag har tänkt berätta turerna i mitt rafflande kärleksliv ett tag nu, men jag har ju för fan inte tid! Man måste ju leva livet också. Så nu tänker jag dra ut i solen med en av flickorna istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: