Äcklet

12 06 2006

I taxin på väg hem kan Den Tystlåtna inte hålla sig längre.
– Jag är så trött på denna köttmarknad. Varför kan ingen förstå att man vill slippa att få en massa händer över sig hela tiden på dansgolvet? De borde ha två dansgolv – ett för de som vill dansa och ett för de som vill knu… ragga.

I sin herrgård i utkanten av en fiktiv stad sitter Angel och bläddrar i la Nausée med tom blick. Det är, som vanligt i hans fiktiva värld, ingen slump. Han har precis återvänt från helvetet (och ingen vet varifrån han fick sina skinnbrallor). Men till vilken nytta? En vampyr med själ, finns det något mer patetiskt? Vad är meningen, vad är hans plats? Han kan inte ens älska. Hans själ finns enbart där för att plåga honom med minnen från bättre tider, bekymmerslösa tider, en plågad själ i all evighet.

Hans existens i Sunnydale är lika meningslös som Antoine Rouqentins i Bouville. Eller som Den Tystlåtnas – blond, söt och kurvig, och inte ett dugg intresserad av att parningsdansa – på Valands dansgolv. (Däremot har hon jättemycket spännande saker att säga om lakritsunderkläder.)

En ung man från Skåne kan inte hålla sig längre. Fem minuters konversation med Den Kloka har övertygat honom – han håller på att bli kär i henne. Hon ler. Och går. Och jag inser varför fulla människor och existensiella frågeställningar hör ihop. Och att krogragg har en viss surrealistisk kvalitet som kräver att man iklär sig den rätta sinnesstämningen för att inte bli alltför absurd.

Bredvid oss lyfter några unga flickor på varandras korta kjolar och börjar smiska upp varandra under ylande skratt, och vi gör som Angel och monsieur Antoine. Vi står inte ut. Vi drar vidare.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: