Hovdvärg, det måste ni ha!

20 04 2006

Det kommer ofta fram folk till mig på stan och frågar ”Hur orkar du vara så jävla cynisk?” Det är en mycket bra fråga. Det beror på att jag inte tycker om världen. Inte mig själv heller särskilt mycket, men mest världen. Men ibland händer det saker som ökar livsglädjen. Som några rader ur TT:s utrikeskorg.

Den nepalesiske kungen vill återinföra feodalsystemet.

Det kunde man läsa idag, om man hade tillgång till TT:s utrikeskorg. Det hade jag. Och jag fnissade. Kung Gyanendra av Nepal är minsann en snubbe med visioner. Jag kan bara föreställa mig hur Nepals motsvarighet till Lars Adaktusson lägger pannan i djupa veck då han diskuterar detta readikala förslag med sina inbjudna statsvetare på bästa sändningstid.

Kommer kungen verkligen att få det politiska stöd som behövs för att kunna genomföra sitt förslag att föra tillbaka landet till medeltiden” kanske han frågar, och hans experter drar ett djupt andetag då de samlar sig för att, i invecklade ordalag, ge sig i kast med frågan på en lagom hypotetisk nivå.

Nepal är ett roligt land. För några år sedan fick en prins tokspel och mördade hela kungafamiljen. Bara en sån sak. Det var lite oklart vad som triggade honom, men det viskades om svartsjukedrama. Föreställ er att Carl-Philip blir dissad av den oemotståndliga fröken von Smäckerarsch på ett osedvanligt taktlöst sätt, får kortslutning och går lös på Bernadotterna med ett automatvapen (som en prins säkert har befogenhet att komma över med den rätta viljan). Eller varför inte en vanlig kökskniv. Fast en dyr. En som är levererad av den Kungliga Hovleverantören av Svartsjukevapen. Vore inte det groteskt roligt så säg? Filmrättigheterna torde vara svindyra. Vad skulle Tarras säga? Vem skulle ta över tronen? Bert Karlsson? Leif Pagrotsky?

Efteråt tog prinsen sig själv av daga. Lite trist, men man kan inte få allt. I gengäld var prinsen Kung Gyanendras brorson. Det finns en del som hävdar att det fanns ett samband mellan prinsens handlingskraft och den rådande tronföljden. ”Blodig stadskupp” fick en ny och mer handfast betydelse. En roligare betydelse. Ja, ibland är inte tillvaron så jävlig, trots allt.

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

4 05 2009
En gammal vän « En ond plats

[…] utmaningar. På hans CV finns redan en sejour som förbundskapten i Nepal. Mitt under den glada maoistrevolten såklart. I Indien, dit han tog sin slips härnäst, hade han för säkerhets skull […]

12 12 2010
Vi jubilerar! « En ond plats

[…] Hovdvärg, det måste ni ha! (April 2006) Jo, det händer att faktiskt att hovjournalistik blir ganska intressant.I den händelse att någon råkat missa det så är jag sjukt fascinerad av otrohetsdramat i den nepalesiska kungahuset. […]

12 04 2011
Veckans despot « En ond plats

[…] till despotism har Laurent Gbagbo inte mycket att sätta emot legendarer som Omar Bongo eller Kung Gyanendra – trots långvarigt inbördeskrig och en skvätt folkmord, man kan ju knappt med fog kalla […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: