En sedelärande historia om orsak och verkan

18 01 2006

Som sportintresserad i Örebro får man ibland ta emot en del glåpord från utsocknes om hur allmänt dåliga vi är på sport i den här staden. Det ligger lite i det. Men det har inte alltid varit så. Och kanske är det just för att vi har varit bra i så många sporter förut som gör att vi idag, vid en jämförelse, verkar så rackarns usla. Och så pratas det en del om konkurser. Det är ingen jävel utanför stadens murar som minns när ÖIK vann med 14-3, men alla vet att precis alla idrottsklubbar i staden ligger och vibrerar vid ruinens brant. Och det ligger nånting i det också.

För några år sedan kunde man läsa en häpnadsväckande historia i lokaltidningen om en kreativ entrepenör i klottersaneringsbranschen. Det är möjligt att ni har hört talas om den, historien blev ganska spridd. Entrepenören i fråga rakade in jättemycket stålars på att sanera jättemycket klotter. Han gjorde detta trots att han hade en del utgifter vid sidan av. Den utgiften bestod i att betala ett ungdomsgäng för att klottra ner staden så mycket de bara orkade. En ganska kreativ affärsidé på min ära, men till sist var det någon som inte kunde hålla käft, och entrepenören tvingades lägga ner båda verksamheterna och fick för en tid se ut som ett ärans fä i media. Lite i smyg var det nog många som hoppades på att entrepenörens bror inte ägnade sig åt samma ohederliga affärsmetoder. Eftersom entrepenörens bror var begravningsentrepenör.

Varför berättar jag det här? Jo, därför att entrepenören idag är kanslist på stadens stora fotbollsklubb. Den som tvångsnedflyttades på grund av sin dåliga ekonomi. (Eller snarare för att den råkade låna några tusen för lite, men det är en annan historia.) Allting har en förklaring, bara man letar på rätt ställe.

Tre spelare som har burit fotbollslagets tröja försökte förresten stjäla min kollega Henriks bil för några år sedan. Kanske skulle de kunna bli ett fräscht tillskott i ekonomigruppen. När två av dem figurerade i tidningen häromdagen kliade det i hans krönikefingrar. Men han har sannolikt inga hållbara bevis. Han berättar dock gärna historien för oss. Eller om den gamla speedwaystjärnan vars ölsinne är så dåligt och ökänt att han lyckats med bedriften att bli portad från det lokala taxibolaget. Då är det illa.

I morgon ska jag minsann bevittna bandy spelad på naturis. Hur finkulturell på en skala är inte jag? Jag har även bränt mig i gommen på en övermicrad vårrulle, så nu får ni fan tycka synd om mig, råttmörtar!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: