Det kom en man från Togo

31 07 2005

Ikväll var en sån där kväll på jobbet. Någon hade korrekturläst dåligt på Norrländskan och konstaterat att Boden hade haft oväntat svårt i matchen mot Kukeå. Jana Pittman lämnade återbud till friidrotts-VM. Och mitt i allt det roliga påminde någon oss den smått legendariske Abdel, och hans, i lokala fotbollskretsar, bevingade omklädningsrumsuttalande.

Nu ska jag berätta om Abdel. Någon borde sannerligen berätta Abdels historia. Abdel kommer från Togo. Av någon anledning hamnade han i Moskva i början av 90-talet, där han pluggade till läkare. 1997 kom han till Örebro, lärde sig svenska blixtsnabbt, men fick ändå finna sig i att ses som en lustig figur, en Doktor Alban-typ. Han pratar ju så lustigt. Och så var det omklädningsrumsuttalandet. Abdel ställde upp som ungdomstränare på någon sorts fotbollsskola. Det var där som han fick tillfälle att säga det: ”Det är bara Guds present till lilla mig”.

Men Abdel är sannerligen ingen lustig figur. Han är en mycket märklig man, som bevisat att ingenting är omöjligt. Första gången jag stötte på Abdel så var det på fotbollsplanen. Jag tänkte inte på det då, men efteråt har jag dragit mig till minnes den store svarte ångvälten från den där division sjumatchen. Abdel spelade en del basket och volleyboll hemma i Togo. När han kom till Sverige, vid 27 års ålder, hade han aldrig spelat fotboll. Tre år senare gjorde han sin allsvenska debut, och blev uttagen till Togos landslag. Och egentligen var det hela en slump.

Viss fotbollstalang visade han ju. Han var stor och stark, och riktigt snabb. Opolerad, visst – efter att ha tagit klivet till ett divisionfyralag, han knackade på och frågade ifall han fick vara med och lira lite bubba, var det visst någon sex månader lång avstängning efter ett bråk på plan. Det var i samband med detta som division fyralaget lånade ut honom till en seriekonkurrent. Som råkade vara farmarlag till ÖSK. Resten kan ni säkert räkna ut – då allsvenska ÖSK råkade ut för stora skadeproblem så såg man sig om efter tillfälliga ersättare. I farmarlaget. Enter Abdel.

Tre år efter sin första fotbollsmatch sprang Abdel in på Eyravallen mot självaste Malmö FF. Och var bara centimetrar från att bli matchhjälte. Men kulthjälte blev han. Omedelbart. Aldrig förr har vi väl haft så roligt på Vallen som när den store flaxige toppforwarden lyste upp planen.

Det blev bara två inhopp till, sen flyttade Abdel ner en division. Dessförinnan hann han komma hem till Togo och möta sin förbluffade familj. Som landslagsman i fotboll, en sport han aldrig ens visat något intresse för. Med sig hade han sin lagkompis från division fyralaget. Abdel såg till att ta hand om sin kompis, som fötts i Sverige och aldrig besökt moderlandet förut. Trist nog hade Abdels mage hunnit försvenskats, och med en lättare matförgiftning fick han se matchen från läktaren. Men slapp samtidigt hamna i blåsväder på grund av den strejk för att få ut sina bonuspengar som spelarna utförde. Fotbollsförbundets ordförande var ingen mindre än diktatorns son. Jag vet inte så mycket om Togo, men en sak jag vet är att man inte bör stöta sig med en diktator, eller en diktators son.

Två år senare hade Abdel tröttnat på fotboll. Han kom inte överens med sin nye tränare, och hade börjat plugga matematik på Universitetet. Väl där såg Abdel ett anslag om provträning för det lokala amerikanska fotbollslaget med säte på Universitetet. Och i helgen, ja då ska Abdel spela EM-final med svenska landslaget. I amerikansk fotboll.

Nej, Abdel är ingen lustig figur. Han är Abdel. Det räcker så.


Åtgärder

Information

One response

12 12 2010
Vi jubilerar! « En ond plats

[…] Det kom en man från Togo (Juli 2005) Historien om Abdel Seidou, den överlägset tyngsta fotbollsspelare jag någonsin har stött på. Uppföljning här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: