…And did those feet in ancient times kick about English balls?

21 06 2004

Man brukar säga att elefanter aldrig glömmer. Det är möjligt att gamle Babar fortfarande minns sin allra första jordnöt, men om det finns några som aldrig glömmer så är det engelsmän. En engelsman glömmer aldrig en oförrätt om den har skett på en fotbollsplan. Engelsmän pratar fortfarande om Maradonas ”Guds hand”, trots att det var 18 år sedan. De pratar fortfarande om den armeniske linjemannen med det konstiga namnet tjugo år före Maradona. Beckham har med nöd och näppe lyckats utradera sin utvisning för 6 år sen. Nästan. I år fruktade man att den orutinerade Wayne Rooney skulle kunna göra något liknande. För en engelsman har aldrig riktigt glömt.

Allra värst är förstås tabloidtidningarna. De kan utan att skämmas det minsta plocka fram Hitler och till och med Bismarck om de skulle råka möta Tyskland. Skulle de möta Danmark lär de väl dra fram nån gammal vikingahövding. Allt som kan tänkas kräva vedergällning är värt att uppmärksamma. Samt naturligtvis samtliga straffmissar man gjort sedan straffläggning infördes. Här skulle man försiktigt kunna undra varför de inte börjar träna på att lägga straffar istället, men det kanske är förmätet av mig? Det ryktas om att det spreds en lätt panik på The Suns sportredaktion när England skulle möta Schweiz i veckan. Schweiz, sade man. Vad har Schweiz nånsin åstadkommit? Ett konfunderat sus spred sig på redaktionen, föreställer jag mig. Kanske har någon schweizisk domare nån gång missat att ge Manchester United de obligatoriska 8 övertidsminutrarna någon gång då de legat under i Champion’s League? Nähä, inte det? Missade inte Gary Lineker en viktig kvalmatch mot Norge efter att ha ätit en utgången schweizernöt, föreslog kanske en ambitiös nykomling? Nej, det fick bli Blatter. Man kan alltid lita på Blatter. Där finns det alltid något att hacka på.

I min oskuldsfulla naivitet trodde jag länge att det var ett fenomen som bara förekom hos tabloiderna – det där om att i alla lägen vara uppriktigt övertygad om att England är bäst i världen på fotboll. Så trodde jag. Men mina fälstudier har övertygat mig om att det var fel. Alla engelsmän är övertygade om att de faktiskt ÄR bäst i världen. Hela tiden. De har bara haft lite otur. I 38 år. Men snart vänder det! De kommer att slå Sverige vilket decennium som helst nu. Definitivt!

Men vore det så dumt egentligen? Ifall England var bäst på fotboll, menar jag? Engelsmännen har ju alltid haft en väldigt okomplicerad inställning till hur fotboll ska spelas. Lyssna på hur managern skriker uppmuntrande ord om hjärta och kamp. Kuta omkring på plan allt vad du orkar i nittio minuter. Tveka aldrig, gnäll aldrig. Skjut hårt, spring fort. Filma aldrig någonsin, och försök inte på några fjolligheter som tunnlar eller skruvar. Sånt är för fransmän och poofters. Taktik är bara bjäfs för sydlänningar. De är förresten poofters de också. Sen gå ut på puben för en pint eller tolv. Löpträning nästa dag. Inga problem! Och gör du inte som managern säger hamnar du på bänken. Han behöver inte förklara sig. Det hela är enkelt och glasklart och alla kan förstå det.

Utom när det kommer utländska spelare till England. De har inte förstått dessa traditionella arbetarklassreglerna som intutats i engelsmännnen sedan koltåldern. Det är därför det aldrig går så fort som i England att gå från firad stjärna till komplett smuts. Man måste känna till koderna, annars kan man ena året vara den det talas om på varenda pub i hela England, och nästa år upptäcka att ingen på ön vill ta i dig med tång ens. Fråga bara Tony Yeboah. Eller Veron. Eller Limpar. Men fråga inte Brolin, jag har hört att han blir grinig då.

Ikväll vinner inte England. I år heller.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: