Italien får mig att vilja titta på undervattensrugby

14 06 2004

Så var det dags igen. ”I år ska Italien spela offensivt”! Med så många skickliga och kreativa offensiva spelare är det väl klart att dom kan bjuda på rolig anfallsfotboll. Nej, det kan de inte. Det KAN de inte. De vet inte hur man gör. 50 år av catenaccio har suddat ut begreppet offensiv fotboll ur det kollektiva italienska medvetandet. Varje italienare är ju, som ni alla vet, förbundskapten. Varje ny taktisk innovation, som kanske skördat fantastiska framgångar i kval och träningsmatcher är ointressanta, för när det blir gruppspel i mästerskap kommer Italien ändå spela med en försiktig anfallare och minst 6 försvarare. Det är så man vinner matcher i fotboll, det har italienarna lärt sig, och varför ändra på något som har fungerat förut? Varje gång öppnar de knackigt. Varje gång. Man spelar uselt men går ändå vidare på målskillnad tack vare att en nyvaxad fjolla blev omkullvräkt av ett förlupet skosnöre och ordnade straff. Men lik förbannat blir vi förvånade varje gång. Frågan är varför? Över vårt eget dåliga minne, eller den ständigt närvarande italienska fegheten?

Nåja. De är ganska duktiga på att avancera i stora turneringar. Ibland, långt fram i turneringarna, händer det till och med att de bjuder upp till bra fotboll (men inte förrän de hamnar i underläge förstås. Herregud, nån måtta får det väl ändå vara?) Skulle man sen – gud förbjude – bli utslagna, ja då handlar det inte om att spela fotboll längre. Då är det naturligtvis fråga om en hittills okänd konspiration på hög nivå som involverar FIFA, domarförbundet och gräsklippartillverkarnas intresseförening, och som skapats enkom för att förhindra Italien från att vinna fotbollsmatcher. Dessutom blev faktiskt förbundskaptenen omkullknuffad av en tax på väg till matchen, och motsåndarnas otäcka libero fick vänstermittfältaren (som egentligen är vänsterback) att börja gråta. Hur någon kan uppskatta Gli Azzurri är för mig ett stort mysterium. I mina ögon är de fotbollsmördare. Inget kan som en genomarbetat italiensk taktik suga ut det roliga från en fotbollsplan. Jag tittar hellre på Ope.

Men när jag berättade detta på ett sportforum anade de italienska fansen en konspiration.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

3 08 2009
Fyra böcker om fotboll du måste läsa (även om du inte gillar fotboll) – Del 1 « En ond plats

[…] handlar alltså om den italienska fotbollen. Trogna läsare vet säkerligen redan hur jag känner för italiensk fotboll, och nu rör vi oss dessutom i Serie B, i de lägre delarna av Serie B […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: