A clown of thorns

1 03 2004

Mig gick livet förbi” läser jag i Doktor Glas där jag sitter på spårvagn nummer 11. Jag antar att man kan säga att jag stänger världen utanför där jag sitter och läser mitt inne i tillvaron, utan att lägga märke till omgivningen. Och när jag lyfter blicken ser jag en böjd gammal dam som rotar i en papperskorg utanför fönstret. Bakom mig gapar en ung kvinna på ett språk jag inte begriper, som nån sorts påtänd Leila K. Den tillvaron vill jag inte vara en del av. Vad menar han egentligen? Jag har förvisso alltid känt mig en smula utanför, som en turist i tillvaron. Det där som händer folk, det händer aldrig mig. Och om det händer mig så gör det det på ett annorlunda sätt än vad det händer alla andra. Så känner jag. Och när jag är hemma igen sätter jag mig framför datorn, och låter ånyo omvärlden passera mig förbi utan att jag deltar i den.

Nu vill jag plötsligt förespråka uttrycket spjuver.

Visst, under det mörka halvåret deltar jag sällan i sällskapslivet i vanliga fall heller – inte heller då jag är mindre upptagen än nu. Men samtidigt känner jag ett sting av dåligt samvete för att jag beter mig så asocialt. Jag går inte ut och dricker pilsner med mina kursare. Jag snackar inte skit framför TV:n med min rumskompis. Jag kompenserar med sporadisk virtuell socialisering, men får då dåligt samvete för de där andra sakerna jag inte hinner med. Böckerna jag ännu inte öppnat, världshändelserna jag inte följt med i, breven jag aldrig skrev, studierna jag skjutit upp. Och varje gång jag får erbjudande om att skriva för någon tidning eller webbsida överväger jag noga att tacka ja, trots att jag alltid kommer fram till att jag inte har tid, trots att jag får flera i veckan. Inte ens det substitutet för kårliv unnar jag mig.

Snön har börjat försvinna på baksidan. Jag noterar, när jag röker ännu en Camel Light på balkongen, att de kalsongblå kalsongerna är borta. Borta likt en vind. Var är de nu?

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: